Harstad/Narvik lufthavn

Anbefalt radio:Anbefalt fjernsyn - 10 år siden Evenes Lufthavn ble åpnet. Fra Norge Rundt august 1983.


Harstad/Narvik Lufthavn ble åpnet 30.juni 1973. Lenge bare kalt Evenes Lufthavn.
I mer enn ti år hadde det vært arbeidet med å få et bygd en stamflyplass for befolkningen i Sør-Troms og det nordlige Nordland.
Tilbakeslagene hadde vært mange, det var strid om stedsvalget og om det ikke heller skulle bygges kortbaneflyplasser i stedet. På Stortinget vendte politikerne lenge det døve øret til. Så var det jo også en stor og kostbar oppgave å gi seg i kast med.

Klikk for stort bildeFORSVARET: Lenge var det også militær aktivitet i tilknytning til stamflyplassen i Evenes, noe som også ga grunnlag for flere nye private bedrifter. Her hopper marinesoldater over flyplassområdet under en øvelse. Foto: Edel Tømmerholen APIC / Scanpix ( Scanpix)

Klarsignal i 1970

Men den 11.juni 1970 skulle bli en gledens dag både for dem som i årevis hadde arbeidet for saken - og ikke minst for det reisende publikumet. For da sa endelig politikerne ja til prosjektet. Og snart var mennesker og anleggsmaskiner i full gang med å få rullebanen på 1600 meter klar til det første flyet, bygninger ble ført opp og utstyrt montert. Allerede fra starten av var det klart at flyplassen også skulle være base for Luftforsvaret. Det skulle etter hvert føre til en voldsom trafikk og understreke betydningen av den nye flyplassen.

Åpnet av kronprinsen

Vi har kommet frem til åpningsdagen - 30. juni 1973. Denne dagen er det storfint besøk i Evenes. For det er selveste Kronprins Harald som forestår den høytidlige åpningen av flyplassen.

Straks suksess

Den nye flyplassen ble fra første dag en suksess. Pågangen av fly, gods og passasjerer - både sivilt og militært, var så stor at ekspedisjonsbygningen snart måtte bygges ut.

Forlenget til 3000 meter

Det måtte også rullebanen, som med NATO-penger ble utvidet til 3000 meter! En annen sak er at Forsvaret senere forlot Evenes med sine fly og mannskaper, eller Harstad/Narvik lufthavn som flyplassen heter i dag.

Anbefalte artikler:

Evenes
Samferdsel i Evenes
Næringsliv i Evenes