Flakstad, maleriske vær og evige strender

BRED OG LANGSTRAKT: Dette bildet er tatt fra sentrum av Ramberg, kommunesenteret i Flakstad.  - Klikk for stort bildeBRED OG LANGSTRAKT: Dette bildet er tatt fra sentrum av Ramberg, kommunesenteret i Flakstad. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)

 


Denne artikkelen - Flakstad, maleriske vær og evige strender - er fra ”Den lille boken om Lofoten”(essays 2004):

Veiskiltet som forteller at du krysser grensen til Flakstad kommune står under havbunnen, dypest i tunnelen som løper under Nappstraumen. Etterpå, oppe i dagen, er du plutselig på Napp.Vikten

For noen år siden kom det skolebarn rundt fjellene fra den lille yttersidebygda Vikten til skolen på Napp. Men folket på Vikten sokner til en liten og svært sjelden menighet. En dag fikk denne menigheten lov av regjeringen til å starte sin egen private skole, tross protester i nabogrendene. Et såpass jafs i elevtallet på Napp kunne utarme den offentlige skolen.
Sa motstanderne. Dessuten var de redde for at en privat skole ytterligere skulle isolere barna i denne avsides bygda. Men etter at Guds Menighet på Vikten kom i gang med skolen sin, ble det stilt. I dag er kanskje stedet mer kjent for sin glassblåser som for menigheten.
NUSFJORD i Flakstad.  - Klikk for stort bildeNUSFJORD i Flakstad. Foto: Eva Berget / NRK ( Eva Berget / NRK)
 

Nusfjord

Men av stedene i Flakstad er nok Nusfjord mest vidgjeten. Formet som en stjerne hviler brygger og rødmalte rorbuer på knauser og pæler rundt det smale lille havnebassenget, som om det hele var komponert for å bli et idealtypisk malerisk fiskevær.
De har sine særtrekk, denne håndfull av småplasser som utgjør Flakstad. Fredvang er kanskje mest allsidig, med både fiskerier og landbruk. Og ramsalte revyer.
 

Sund

Men den aller største attraksjonen finner du i Sund, målt i besøkstall. For der holder Lofotsmeden til. Det begynte da Hans Gjertsen, den motorkyndige smeden i det gamle fiskeværet, av sitt glødende stål hamret ut en kongeskarv med vingene til tørk. Etter hvert vokste det frem et merkverdighetenes tun rundt smia til gubben, av propeller i messing og smidd stål. Museum ble det òg. Alt sammen av smedens evinnelige påfunn og alle års lange arbeidsdager.
 

Jernhelse

Sønnen, kunstneren og stunthumoristen Karl-Gustav Gjertsen, har sagt at han vokste opp i en sfære av motorer og eksplosjoner. Dessuten dette, om sin aldrende fars jernhelse: ”Han pappa har bestandig hatt to meters forsprang på hjerteinfarktet.”
 

Veldige hvite strender

Men det er på yttersida de fleste i spredtbodde Flakstad kommune (ca. 1500 innb.) bor.
KVALVIKA ligger i Flakstad kommune, på Moskenesøy. Her sett fra fjellet Ryten.  - Klikk for stort bildeKVALVIKA ligger i Flakstad kommune, på Moskenesøy. Her sett fra fjellet Ryten. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)
Under fjellene, nedenfor det grønneste gress i sommerlys, eller vintergult gress lutende i sneføyk og bitende vind, ligger de veldige hvite strendene. Det skulle vært alle forunt, å få være på ei slik strand ei mørketids natt, under stjernehimmelen, under solvindens brann mot nordpolen. Da også. Ikke bare i midnattsol.
 

Forbannelsen på yttersida

Samtidig er det nettopp i denne naturens voldsomme spill at selve forbannelsen ligger på yttersida: Strendene, uopphørlig vasket av dønninger fra ishavet, langgrunna og stein, og et hav som alltid en dag skal løfte seg, og velte innover som djevelens svarteste levende fjell, for å knuse alt et menneske kan bygge.
 

Ramberg

Det gikk an den tiden fiskerne bar båtene på land. Men da motoren overtok var det omtrent bare i de beste bondeland folk ble boende på yttersida. Eller på plasser som lå såpass skjermet at naturen selv tok luven av det verste været, og det dertil var mulig for menneskene å bygge moloer; for ei smul havn. Slik som på Ramberg, kommunesenteret i Flakstad.
Men under de nyeste utvidelser av havna på Ramberg ble det bråk. Makta, med delvis støtte i folket, ville ha de gamle båtnaustene i sentrum jevnet med jorda. Historieløst vanvidd, svarte motstanderne, for naustene var noen av de siste spor fra gamle dager i Ramberg, og måtte vernes.
 

Men naustene står

Og vernerne vant? Tja, Europavei 10 snor seg fortsatt mellom hagegjerder på den ene siden, og gamle røde naust på den andre. Like bortenfor lå boligen til en fotballagent som solgte spillere mellom europeiske toppklubber.
Det er nemlig ingen grenser for hva du kan bedrive i Flakstad.
 

Anbefalt fjernsyn - Dahlgården i Nusfjord, fra oktober 2010:Anbefalte artikler:

Flakstad
Naturen i Flakstad
Fredvanghytta
Lofoten
Lofoten - i skaperverkets overflod