Fredvanghytta

STRANDBO: Fredvanghytta Strandbo sto ferdig i 1994. Bygdelagets første hytte på denne plassen ble tatt av uvær i februar 1993.  - Klikk for stort bildeSTRANDBO: Fredvanghytta Strandbo sto ferdig i 1994. Bygdelagets første hytte på denne plassen ble tatt av uvær i februar 1993. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)

Fredvanghytta, med navnet Strandbo, ligger på Moskenesøya i Lofoten.

Hytta ligger oppi fjellet rett ovenfor Innersanden på Fredvang i Flakstad kommune, på en høyde som lokalt kalles Storberget (270 moh).
FREDVANG NORD: Ytresand (begyggelsen til venstre) på Fredvang, sett fra fjellet en sommerdag i 2012.  - Klikk for stort bildeUTSIKT: Ytresand (begyggelsen til venstre) på Fredvang, sett fra hytta Strandbo en sommerdag i 2012. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)
Det er Fredvang og Krystad Bygdelag, stiftet i 1983, som har bygd og som eier Strandbo.


 

Ferdig i 1994

Strandbo sto ferdig i 1994, solid bardunert mot uvær. Den har utedo, vanntank som samler regn fra taket, egnet til vask.
Hytta er uten strøm, men har noe elektrisitet fra eget solcellepanel - og ellers gass til kokeplater.
FJELLET FUGLHUK (556 moh) på Moskenesøy sett fra toppen av Ryten (543 moh). Stokkvika til høyre.  - Klikk for stort bildeFJELLET FUGLHUK (556 moh) på Moskenesøy sett fra toppen av Ryten (543 moh). Stokkvika til høyre. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)Franktestreng

I 2011 sørget bygdelaget for installering av vinsj og fraktestreng, til frakt av utstyr, for eksempel fyringsved og gassflasker, mellom Innersanden og hytta i fjellet.
 

Til utleie

Hytta leies både av lokalbefolkningen og av feriefolk. Den har to soverom med i alt åtte senger, og hems med 6-8 liggeplasser, men det har hendt at så mange som 30 personer har overnattet i Strandbo.
 

Storslått utsikt

KVALVIKA ligger på Moskenesøy.  - Klikk for stort bildeKVALVIKA ligger på Moskenesøy - og i det nære turområdet til Fredvanghytta Strandbo. Foto: Turid Kvitvik ( Turid Kvitvik)

Fredvanghytta byr på en storslått utsikt – over storhavet, over fjellverdenen fra Vesterålen til langt sør i Nordland.
 

Populære Kvalvika

Og det er flust av spennende turer i nærområdet, for eksempel opp til toppen av fjellet Ryten (543 moh), eller til Stokkvika – eller til den brede og vide stranda i Kvalvika; et av Lofotens mange populære utfartssteder sommerhalvåret.
 

Tatt av uvær

Den første hytta som Fredvang og Krystad Bygdelag bygde på Storberget, sto ferdig i 1991. Denne ble tatt av et kraftig uvær som rammet Lofoten 3. februar 1993.
Allerede våren 1993 var bygdelaget i full gang med å reise ny hytte på de gamle murfundamentene. Denne nye sto altså ferdig i 1994, og fikk navnet Strandbo.
MOT RAMBERG: Midnattsol i fjellet over Ramberg, sett fra Strandbo 7. juli.  - Klikk for stort bildeMOT RAMBERG: Midnattsol i fjellet over Ramberg, sett fra Strandbo 7. juli. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)
 

Anbefalte artikler:

Flakstad
Lofoten
Fredvang
Naturen i Flakstad
Lofoten Torvmuseum
Flakstad, maleriske vær og evige strender