Tidlig bosetting i Flakstad

Det har bodd mennesker i uminnelige tider i Flakstad - det beviser funn etter eldgammel bosetning for eksempel på kirkestedet Flakstad, noen kilometer fra kommunesenteret Ramberg.


I Vikten er det åpnet flere gravhauger, ved veien til Vikten er det gjort funn av et skrin med bronseplate som skriver seg fra ca. 1000-tallet e.Krf.. Gamle boplasser finner vi også i Fredvang.
NUSFJORD var pilotprosjekt i europeisk naturvernår.  - Klikk for stort bildeNUSFJORD var pilotprosjekt i europeisk naturvernår. Foto: Helge Lyngmoe / NRK ( Helge Lyngmoe / NRK)Nusfjord

Fra nyere tid er det grunn til å merke seg de gamle fiskeværene. Nusfjord ble for eksempel så vidt tidlig som i 1975 utpekt som pilotprosjekt i det europeiske arkitekturvernåret. Med sin beliggenhet og en godt bevart bebyggelse fra 1800-tallet, fremstår Nusfjord som et svært godt eksempel på et fiskevær fra en forgangen tid.
 

Sund

Også Sund er blant de eldste værene i Lofoten. Flere gamle bygninger er i dag i bruk både som museum og som arbeidsplass for “Smeden i Sund” - kunstverkstedet som ble startet av Hans Gjertsen.
 

Kittelsen-motiv

Sund postkontor kan føre sin historie helt tilbake til 1884. Theodor Kittelsen fant stedet så malerisk at har hentet et av sine mest kjente lofotmotiv nettopp fra Sund.
 

Altertavle fra 1765

Kunst av en litt annen karakter finner du også i Flakstad kirke fra 1780. Der er altertavla fra 1765 og prekestolen fra året etter, begge arbeidene utført av kirkemaleren Gotfred Ezechiel fra Bergen.
 

Nødhavn i Skjelfjord

Etter slaget om Narvik i 1940, søkte enheter fra den britiske marinen nødhavn i Skjelfjord.
 

Største nei-kommune

I vår nærmeste fortid markerte Flakstad seg som den kommunen i landet med størst nei-flertall under EU-avstemningen i 1994. Her sa like godt hele 93.7 % nei til norsk medlemskap i EU!
 

Anbefalte artikler:

Flakstad