Trelastskipet "General Suwarow"


«General Suwarow» etter at den havnet på Stabben i Flakstad. - Klikk for stort bilde«General Suwarow» etter at den havnet på Stabben i Flakstad. («General Suwarow» etter at den havnet på Stabben i Flakstad.)
Trelastskipet «General Suwarow» fra Latvia forliste utenfor Flakstad i Lofoten 5. august 1919.
Hele mannskapet på 28 ble berget.
Skipet ble derimot så ødelagt at det endte sine dager som skrap i flakstadfjæra.Skulle til England

Skipet ble bygd i 1888, og da døpt «Scottish Prince». Det ble omdøpt til «General Suwarow» av nye eiere i Riga i 1907.
«General Suwarow» var på vei fra Arkhangelsk i Russland til England med trelast da det i 1919 forliste på Lofotens ytterside.
 

Gikk på grunn

Grunnstøtingen skjedde på skjæret Stabben, cirka 6 nautiske mil nord for Mulstø ved Fredvang i Flakstad.
Folk fra området, ja en armada av båter, var snart ute for å unnsette mannskapet og havaristen; straks kalt «Russen» på folkemunne, i følge en artikkel av Georg Gjertsen i boka «Barndomsminner» (Lofotposten 1991).
 

Trelast på rek

En del av trelasten fløt allerede på havet da de første kom frem. Resten ble losset ut i kontrollerte former. Og med tiden skulle mang ei bygning i nærområdet få materialer fra «Russen» i veggene.
 

Avgift til «Øvrigheten»

”Lensmann og fut fikk også gode stunder,” skriver Gjertsen, og sikter til at trelasten ble solgt til lokalbefolkningen, og at myndighetene beregnet seg avgift av salget, 10 prosent, minnes han i artikkelen. Til gjengjeld var prisene lave.
 

Eventyrlig

Gjertsen sjøl var 14 år da forliset skjedde, og han minnes det hele som en eventyrlig hendelse:
”Jeg husker de mange som tok seg om bord, og meget ble «berget» av dampens innmat. Blant annet speil, piano, symaskin og et helt deigtrau – ferdig til baking.”
 

Navneplata som taktekke

Ifølge en artikkel av Olav Zakariassen i årboka Lofotr (1979), endte navneplaten «General Suwarow» - skrevet med sirlige bokstaver – som taktekke på en høysjå på Haug.
 

Slept til Nappstraumen

Etter at «General Suwarow» var lettet for last, ble skipet slept inn til Haugsbukta i Nappstraumen. Og der ble det liggende.
 

Anbefalte artikler:

Flakstad
Fredvang