Naturen i Grane

LAKSFORS: Denne fossen ligger nær nok E6 til også å bli en turistattraksjon i Grane, kanskje den største.  - Klikk for stort bildeLAKSFORS: Denne fossen ligger nær nok E6 til også å bli en turistattraksjon i Grane, kanskje den største. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)

Grane er rik på vann og vassdrag.

Store sjøer som Majavatn og Øvre- og Nedre Fiplingvatn - elver som Svenningdalselva, Huggvasselva og Simskarelva. De ender alle til slutt i en av våre beste lakseelver, Vefsna.

Sagnomsust foss

Og ved Vefsna, noen steinkast fra E6, ligger sagnomsuste Laksfors. Fossen er et imponerende skue i all sin villskap, der den styrter seg 16 meter ned i elva.
 

Styggdalen

En hundre meters vei fra Sefrivatnet begynner Styggdalen som strekker seg til bortimot Kjerringvatn gård. Dalen er et eneste stort “Jutulhogg”, dannet ved slutten av siste istid.
 

Store dalfører

To store dalfører ligger innenfor Granes kommunegrenser - den sørlige delen av Vefsnas dalføre og Fiplingdalen. Noen kilometer opp fra kirkestedet svinger veien av mot det naturskjønne Haustreia.
 

Laget for skogbruk

Der, og i dalsidene ellers, trives skogen godt. Særlig er forekomstene av gran betydelige, noe som har gjort Grane til en kommune der skogbruk fortsatt er en viktig næringsvei.
 

Høye fjell

I Grane er det aldri langt til fjellet. I sør finner vi Børgefjellet, vernet og med skole for dem som vil lære mer om naturen. Dessuten - et meget populært område for dem som liker å vandre i uberørt og storslagen natur. Den høyeste toppen strekker seg i 1699 meters høyde, nemlig Kvigtinden - på grensen mellom Grane og Hattfjelldal kommuner i Børgefjell nasjonalpark.
 

Uten kyst

Grane er sammen med nabokommunen Hattfjelldal, de eneste kommunene i Nordland som ikke har direkte tilgang til havet.
 

Anbefalt radio:Anbefalte artikler:

Laksforsen
Grane
Skogsdrift i Grane
Nasjonalparker i Nordland