Arthur Haldor Johansen

KUNSTHÅNDVERKER: Treskjærer Arthur Johansen er fra Strønstad i Hadsel.  - Klikk for stort bildeKUNSTHÅNDVERKER: Treskjærer Arthur Johansen er fra Strønstad i Hadsel. Foto: Billy Jacobsen / 2012 ( Billy Jacobsen / 2012)

Arthur Haldor Johansen (1946 - ) er treskjærer, og kommer fra Strønstad, ei lita bygd på den delen av Austvågøy i Lofoten som ligger i Hadsel kommune.
 

 

Arthur Johansen hadde flere andre yrker før han etablerte seg som treskjærer, og bygde egen tresmie like ved boligen på Strønstad.
 

Anbefalt radio fra høsten 2012: Arthur Johansen i samtale med reporter Billy Jacobsen:GIR JERNET: Et nytt relieff tar form under de mange treskjærerjernene til Arthur Johansen.  - Klikk for stort bildeGIR JERNET: Et nytt relieff tar form under de mange treskjærerjernene til Arthur Johansen. Foto: Billy Jacobsen / 2012 ( Billy Jacobsen / 2012)I kystfart

Han jobbet blant annet åtte år ombord på "Hekkingen" - et fartøy i daværende Fyr- og Merkevesenet, som hadde til oppdrag å skifte båker og bøyer på kyststrekningen mellom Helgeland og russegrensen.

Da han fikk familie, tok han seg jobb på landjorda, først ved Skipsekspedisjonen i Svolvær, senere som snekker.
 

På heltid siden 1989

Hele denne tiden hadde han syslet med å skjære ut båter og andre figurer i tre.
Etterhvert tok han kurs i faget, og i 1989 satset han som treskjærer på heltid.
-Det var selvsagt dristig - og et stort løft. Jeg følte meg trygg på det jeg gjorde, men jeg kunne jo ikke vite om folk ville like det; om noen ville kjøpe noe. Men jeg har hatt godt med oppdrag hele tiden, sier Arthur Johansen i et intervju med NRK høsten 2012.
-Jeg føler meg veldig priviligert. Jeg gleder meg hver eneste morgen til å gå på jobb.

Kystkultur

I sine relieffer henter han motivene særlig fra kystkulturen i nord, så det blir mye hav, fjell og båter - brygger, naust og buer; og mennesker i disse miljøene.
Han er blant annet innkjøpt av Hurtigruten, og bildene hans fins ombord så å si i hele flåten.UTSMYKNING: Relieff av Arthur Johansen ombord i hurtigruteskipet Kong Harald. Det henger ved inngangen til restauranten, på 4. dekk. - Klikk for stort bildeUTSMYKNING: Relieff av Arthur Johansen ombord i hurtigruteskipet Kong Harald. Det henger ved inngangen til restauranten, på 4. dekk. (UTSMYKNING: Relieff av Arthur Johansen ombord i hurtigruteskipet Kong Harald. Det henger ved inngangen til restauranten, på 4. dekk.)


Pris

I april 2013 ble Arthur Johansen hedret med Kystprisen 2012 - som deles ut av Forbundet Kysten.
Prisen deles ut annet hvert år, til enkeltpersoner som har utmerket seg med sin innsats for kystkulturen, som det heter i statuttene. Prisen ble utdelt på forbundets landsmøte i Bodø, under festmiddagen ombord i veteranbåten Gamle Salten.

Kurs omkring i hele landsdelen

I en tiårsperiode holdt han også kurs i treskjæring, rundt om i hele Nord-Norge.
Arthur Johansen er gift med Tone Johansen, og paret har seks barn.
BEGYNNELSEN: Ett av de tidlige arbeidene, fra tiden lenge før Arthur Johansen tok steget og ble treskjærer på heltid.  - Klikk for stort bildeBEGYNNELSEN: Ett av de tidlige arbeidene, fra tiden lenge før Arthur Johansen tok steget og ble treskjærer på heltid. Foto: Billy Jacobsen / 2012 ( Billy Jacobsen / 2012)

Anbefalte artikler:

Hadsel
Ungene på Strønstad