Naturen i Hadsel

MØYSALEN: Hinnøya sett fra Børøya, der Møysalen, høyeste fjelltopp i Lofoten og Vesterålen, troner midt i bildet.  - Klikk for stort bildeMØYSALEN: Hinnøya sett fra Børøya, der Møysalen, høyeste fjelltopp i Lofoten og Vesterålen, troner midt i bildet. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)Hadseløya, der de fleste av kommunens innbyggere bor, er omtrent sirkelformet - uten fjorder eller andre innskjæringer i landskapet.

 

Store strandflater gjør øya godt egnet for jordbruk.
Den delen av kommunen som ligger på Austvågøy og Hinnøya er fjellrik, med spisse forrevne topper på over 1000 meter.Møysalen

Møysalen i det fjerne; det høyeste fjellet i Lofoten og Vesterålen.  - Klikk for stort bildeMøysalen i det fjerne; det høyeste fjellet i Lofoten og Vesterålen. Foto: Bjørn E. Halvorsen ( Bjørn E. Halvorsen)

Møysalen (1262 moh) er det høyeste fjellet i Lofoten og Vesterålen.
Selve toppen ligger på et grensepunkt mellom Lødingen og Sortland kommuner. Men også Hadsel kommune har sin part av selve fjellmassivet.
Møysalen Nasjonalpark ligger på Hinnøya, for det meste i Lødingen; men den strekker seg også inn i Sortland. Den ble opprettet i 2003, og er en av landets minste nasjonalparker.
 


Trollfjorden

BESTIGNING: Veien opp til Hinnøyas tak, Møysalen, byr på enkelte luftige partier. Guidede turer arrangeres.  - Klikk for stort bildeBESTIGNING: Veien opp til Hinnøyas tak, Møysalen, byr på enkelte luftige partier. Guidede turer arrangeres. Foto: Billy Jacobsen / 2006 ( Billy Jacobsen / 2006)

Dette er også et område med mange fjorder - mest kjent er nok Trollfjorden, en sidearm til Raftsundet, og et særdeles yndet turistmål når hurtigruteskipene manøvrerer seg inn i det trange og ville, ja eventyraktige landskapet. Og med evig is som en passende ramme rundt natursceneriet.
 

Mest bjørk

Bjørka er det dominerende treslaget i Vesterålen. I Hadsel har det på strandflatene vært betydelige forekomster av denne hardføre følgesvenn, men opp gjennom årene er mye blitt borte som følge av oppdyrking av jorda.


Enkelte spredte forekomster av furu er det også, men her setter nok kystklimaet sine grenser. Hadseløya var for øvrig i tidligere tider hele Vesterålens kornkammer.
 

Anbefalt radio:
Anbefalte artikler:

Hadsel
Uværshula på Hadseløya
Trollfjorden
Raftsundet
Naturen i Sortland
Nasjonalparker i Nordland