Raftsundet

RAFTSUNDET: Rederiet Hurtigruten har alltid fremholdt Raftsundet i Nordland som noe av det aller gjeveste langs kysten.  - Klikk for stort bildeRAFTSUNDET: Rederiet Hurtigruten har alltid fremholdt Raftsundet i Nordland som noe av det aller gjeveste langs kysten. Foto: Jostein Eilertsen ( Jostein Eilertsen)

 

Bakom Lofotveggen blinker Norskehavet. Atlanteren slutter i en blå bue, og de ytterste øyene henger i lufta. Innover er fjellmassivene skåret av fjorder og smale sund, fra Helgeland til Andøya.


Denne artikkelen, ”Raftsundet. Høyden for hengivelse”, er fra ”Den lille boken om Lofoten” (Essays 2004):

Så skulle vel høyden for nasjonalromantisk hengivelse være toppen av Store Trolltind, i letteste vårluft, til ekkoet fra rypenes latter nedi dalene. Over flogene, over skyggene av seilende havørn på Blåskavlen; over alle breene med hengende spyd av is, som blinker solen tilbake i hvitt og purpur. Høyt over vannene, mylderet av bekker og fosser, lik lenker av sølv, som faller mot fuktig løv.
Alt sammen speilet i det spannstille Raftsundet."Forstenede Bevegelse"

Bjørnstjerne Bjørnson så det: ”Fjellformasjonene er så forrevne at intet Billede i min sjel fra Mytologiens eller Dramaets krets slår til for rett å utsi den forstenede Bevegelse jeg så på…”.
Senere kom også Teodor Kittelsen til Raftsundet: ”Det er et Billede fra en Eventyrfantasi, her må Stedet være, hvor Prinsessen blev bergtagen.”
Hurtigruten selger seg som verdens vakreste sjøreise. Med Raftsundet, hvor skipene for gledens skyld smyger seg inn Trollfjorden, som det gjeveste langs hele leia.
 

De første cruiseturistene

Det var hit de kom, de aller første cruiseturistene som besøkte Lofoten. Bare spør folk i Digermulen, som har gjort lokalhistorie av den tyske keiser Wilhelm II, som første gang ankret opp sitt prektige skip utenfor bygda i 1889, og senere kom igjen og igjen.
Digermulkollen ble et yndet turmål for keiseren og hans følge, som reiste en varde til hans ære på toppen. Under Digermulendagan står tur til Keiservarden på programmet.
 

Ny gnist av fremtidstro

STEDER: Dette skiltet på Hinnøysiden av Raftsundbrua viser hvilke steder du har i vente når du tar turen derifra og sørover langs Raftsundet.  - Klikk for stort bildeSTEDER: Dette skiltet på Hinnøysiden av Raftsundbrua viser hvilke steder du har i vente når du tar turen derifra og sørover langs Raftsundet. Foto: Billy Jacobsen, 2011. ( Billy Jacobsen, 2011.)

Det bor cirka 250 mennesker i grisgrendte Digermulen og de nærmeste bygdene. Men det er nok til barne- og ungdomsskole, og butikk med bensinpumpe.
Borti Pundslett produseres betydelige mengder oppdrettslaks for eksport. Og da broen over Raftsundet sto ferdig i 1998, var det liksom en ny gnist av fremtidstro ble tent. Med veiforbindelse skulle det bli boende for nye generasjoner også.
Fra før av hadde bilveiene i disse østligste delene av Lofoten nådd det ytterste av Årsteinøy, og endog snodd seg til den halvveis fraflyttede pensjonistbygda Storfjell, etter en heroisk veikamp av gamle damer i sanitetsforeningen.
 

Storfjellveien

”Nu e vi hjælpen selv om havet står i kov, om vi sku kutt oss med øksa eller sånt, og træng en doktor,” sa talskvinne Gjertrud Hansen etter at veien til Storfjell sto ferdig i 1998, og journalister fra inn- og utland hadde fått sin bit av historien.
Med bygdeveiene øst i Vågan kunne sikkert kommunen ha deltatt i VM i distriktspolitikk.
Skjønt, det spørs vel om disse utkantene gjennom tidene har følt seg spesielt tilgodesett. Arbeidet for egen kirke startet i 1900, men først i 1951 står den ferdig, virkeliggjort av private donasjoner. Den åttekantede hvite kirken ligger i et skogholt på en høyde midt i Digermulen.
 

For all tid veiløst

Men på andre siden av Raftsundet er det stilt, og for alltid veiløst. Gårdene er fraflyttet, står til nedfalls eller brukes til sommerhus. Men her har familier levd sine liv; i Fallet og i Svartsundet, med skipene kloss i fjæra.
Lengre sør; han Jakob på Korsnes. Og ho Hjørdis i Brakset, i alle dagers ensomhet under de veldige fjellene, til det siste.
Stilt også etter han Eilif i Lauksund, mellom Ulvøya og Brakøya, hvor han drev handel og ekspederte lokalbåten ”Skogøy”, som gikk i rutefart mellom Svolvær og Narvik.
En hel reise da. Lang nok til å sove i lugar.
 

Anbefalt radio - Opplevelsen av Trollfjorden. Reporter: Billy Jacobsen, 2008:


Foto i spilleren: Anders Leines / NRK.
 

Anbefalte artikler:

Trollfjorden
Trollfjordslaget
Hadsel
Vågan