Trollfjorden

ATTRAKSJON: Hurtigruten på vei mot innløpet til Trollfjorden, en av de mest kjente attraksjoner naturen sjøl byr på langs norskekysten. Foto Atle Markeng - Klikk for stort bildeATTRAKSJON: Hurtigruten på vei mot innløpet til Trollfjorden, en av de mest kjente attraksjoner naturen sjøl byr på langs norskekysten. Foto Atle Markeng (ATTRAKSJON: Hurtigruten på vei mot innløpet til Trollfjorden, en av de mest kjente attraksjoner naturen sjøl byr på langs norskekysten. Foto Atle Markeng) Atle Markeng

Trollfjorden er en 2 km lang fjordarm i Raftsundet, beliggende i Hadsel kommune nord i Nordland.

Anbefalt radio - Opplevelsen av Trollfjorden, en populær båttur fra Svolvær. Reporter: Billy Jacobsen, 2008:Den er knapt hundre meter bred i innløpet, og fjellene rundt stiger opp til over tusen meter.
 

Høyt skattet

I reiselivsskildringer og brosjyrer er Trollfjorden gjennom et hundreår beskrevet som noe av det vakreste og mektigste langs hele kysten.

-Som meditasjon

-Folk blir stille og andektige når de kommer inn hit, under lyden av det vakre fossefallet som plutselig kommer til syne.
Det blir som en meditasjon, sier tysk-italieneren Daniel Pinto i en radioreportasje på NRK sommeren 2008.

I skytteltrafikk

INNE I FJORDEN: Gunn Skjelle og Daniel Pinto jobber på turbåten «M/S Orca». -Vi blir aldri lei Trollfjorden.  - Klikk for stort bildeINNE I FJORDEN: Gunn Skjelle og Daniel Pinto jobber på turbåten «M/S Orca». -Vi blir aldri lei Trollfjorden. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2008 ( Billy Jacobsen / NRK 2008)Etter noen år i Norge begynte Daniel Pinto å jobbe som guide på ”M/S Orca”, en turbåt som flere ganger daglig går med turister fra Svolvær til den berømte fjorden; blant mange maleriske beskrivelser kalt øksehugget i Raftsundets tinderekke.
Sammen med Gunn Skjelle utgjør Pinto sommeren 2008 to tredeler av mannskapet om bord. Begge smilende og forekommende for passasjerene fra alle kanter av Europa.

Blid skipper

Den tredje, like blid og elskverdig, er skipperen, Hans Ivar Edvardsen, som var med turbåt inni fjorden som liten gutt allerede femti år tidligere.
For Trollfjorden trakk til seg globetrottere fra inn- og utland lenge før turisme var blitt et begrep.

Tusener på tusener

Medregnet alle båtene er det denne sommeren cirka tolv turer daglig fra Svolvær og Kabelvåg til Trollfjorden. Det vil si at det daglig i løpet av juni, juli og august fraktes 700-800 mennesker daglig fra Svolvær til Trollfjorden.
-Dette er etter min mening den flotteste attraksjonen vi har i området, sier Edvardsen, den erfarne skipperen som blant annet har mange år bak seg som fører av doktorbåten i Lofoten.

Ørnesafari

Edvardsen syns det er viktig å ta seg tid til å gi folk litt ekstra på turen, at folk også får fiske litt. Og han tar seg gjerne den tiden som trengs sånn at de kan komme tett på havørna.
-Dette er faktisk en av de eldste geologiske områdene på hele planeten, innleder Pinto på engelsk over høytaleren idet båten med et 50-talls passasjerer glir inn den smale munningen mellom fjellveggene, inn i den to kilometer lange fjorden.

-Stille ombord

Og det blir, som Pinto også forutså, stille på dekket, om vi ser bort fra lyden av kameraer, og særlig når fossefallet kommer til syne knipses det ustanselig.
Gad vite hvor mange plasser i den norske naturen som er fotografert, filmet eller malt like mye som Trollfjorden!

Anbefalte artikler:

Trollfjordslaget
Raftsundet
Hadsel
Vågan