Naturen i Hattfjelldal

SUSNA: Elva Susna der den snor seg gjennom Susendal under vårløysninga.  - Klikk for stort bildeSUSNA: Elva Susna der den snor seg gjennom Susendal under vårløysninga. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)

Hattfjelldal er, ved siden av nabokommunen Grane, den eneste kommunen i Nordland som ikke har forbindelse til havet.

Dette tar kommunen igjen når det gjelder ferskvann - i og med at størstedelen av Norges nest største innsjø, Røssvatn, ligger innenfor kommunegrensen.

200 frostnetter

Hattfjelldal er det mange vil forbinde med en typisk innlandskommune. Det kan kanskje best illustreres med at det år om annet kan være opptil 200 frostnetter i bygda.
 

Skog og atter skog

Ellers er kommunen kledd med skog og atter skog. Da skulle det nesten bare mangle at man ikke kunne vise til ei kjempefuru på gården Eggen som er både fredet og forsynt med riksvåpenet. Skogen har opp gjennom tidene gitt livsmåten for mange hattfjelldøler.
 

Engelsk rovdrift

Men på slutten av 1800-tallet holdt det på å gå rent galt. Et engelsk selskap som hadde overtatt skogene, brydde seg lite om etterveksten og drev den reneste rovdrift for å skaffe seg hurtig fortjeneste.
 

Susendal og Børgefjell

VEIVISER: Skilt i Susendal viser veien til Børgefjell nasjonalpark, et fjellparti på grensen mellom Hattfjelldal og Grane i Nordland.  - Klikk for stort bildeVEIVISER: Skilt i Susendal viser veien til Børgefjell nasjonalpark, et fjellparti på grensen mellom Hattfjelldal og Grane i Nordland. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)

Naturen skifter ellers fra dramatisk fjellandskap til milde daler og idyller rundt Røssvatn. Susendal, der elva Susna med sine vakre fosser og store jettegryter, flyter makelig ned mot storesøster Vefsna, er en slik dal. Når du kommer til Susendal, blir du møtt av fruktbart jordbruksland som slynger seg ned mot elva og ligger med ryggen mot nasjonalparken Børgefjell. Eller du tar turen til den andre enden av kommunen, til den vesle bygda Varntresk som ligger som en enslig perle ved Røssvatn.
 

Høyeste fjell

Den høyeste fjelltoppen strekker seg i 1699 meters høyde. Dette er Kvigtinden - som ligger på grensen mellom Grane og Hattfjelldal kommuner i Børgefjell nasjonalpark.
 

1500 vann og sjøer

Rundt 1500 vann og sjøer gjør Hattfjelldal til et yndet mål for sportsfiskere - og i skogen og på fjellet har jegerne gode vilkår.
 

Anbefalt radio:

 

 

Anbefalte lenker:

Hattfjelldal
Nasjonalparker i Nordland
Samferdsel i Hattfjelldal