Sørsamene i Hattfjelldal

JUBILEUM: I 2001 kunne sameskolen i Midt-Norge feire sitt 50 års jubileum. Her fra jubileumsforstillingen i Hattfjelldal samfunnshus.  - Klikk for stort bildeJUBILEUM: I 2001 kunne sameskolen i Midt-Norge feire sitt 50 års jubileum. Her fra jubileumsforstillingen i Hattfjelldal samfunnshus. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX ( Gorm Kallestad / SCANPIX)

De store fjell- og viddeområdene i Hattfjelldal og over grensen til Sverige har alltid vært viktige beiteområder for reindriftssamene.

Dette har også ført til at Hattfjelldal er et senter for sørsamene.

Anbefalt radio:

 

Egen skole i 1951

Det tok lang tid før storsamfunnet ville gi samefolket de rettigheter de hadde krav på.

Først i 1951 fikk de sin egen skole, etter hvert også sitt eget kultursenter - Sijti Jarnge. Endelig kunne barna få opplæring om egen kultur, og ikke minst i sitt eget morsmål.
 

Stor betydning

Senere er det blitt både bokbuss og eget sørsamisk teater - til glede for sørsamer på begge sidene av grensen. Uten tvil - kultursenteret har betydd svært mye for å bevare et lite folks plass i det norske storsamfunnet.

 

Anbefalt radio:

 

 

Anna Jacobsen

I nyere tid er det verd å nevne Anna Jacobsens utrettelige innsats og kamp for folket sitt. Anna Jacobsen, som for lengst har gått bort, hadde en finger med i det meste i arbeidet med å gjenreise den sørsamiske kulturen.

Kulturpris

Det var en stor dag både for henne og samefolket da hun i 1998 kunne motta fylkets kulturpris. Få hadde fortjent den bedre.

Anbefalte artikler:

 

Hattfjelldal
De første bosetterne i Hattfjelldal
Elsa Laula Renberg
Naturen i Hattfjelldal