Lødingen kommune

Klikk for stort bildeFoto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK) 

;

Navnet: Navnet Lødingen: Muligens fra gammelnorsk gårdsnavn “lade” (løe) og eng.
Beliggenhet: Lødingen ligger innerst i Vestfjorden i Nordland. Grenser i nord mot Troms fylke og Sortland kommune; i øst mot Tjeldsund og Ofotfjorden; i sør mot Vestfjorden og i vest mot Hadsel - og en liten snipp av Vågan i Lofoten.
Folketall 2018: 2091.
Utstrekning: 531 km2. Ca. 4 innbyggere pr. km2.
Administrasjonssted: 8410 Lødingen.
Kommunehistorikk: Lødingen har vært egen kommune fra 1838. I 1869 ble Tysfjord kommune skilt ut og i 1909 Tjeldsund kommune.

TELEGRAFDAMER: Skulpturen «Kommunikasjon» av Ellen Jacobsen, avduket i 1991, er støpt i bronse og er plassert i Teleparken foran Telenorbygget i Lødingen. Og gir åpenbare assosiasjoner til en fordums manuell sentral, som var en utpreget kvinnearbeidsplass.  - Klikk for stort bildeTELEGRAFDAMER: Skulpturen «Kommunikasjon» av Ellen Jacobsen, avduket i 1991, er støpt i bronse og er plassert i Teleparken foran Telenorbygget i Lødingen. Og gir åpenbare assosiasjoner til en fordums manuell sentral, som var en utpreget kvinnearbeidsplass. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)
RÅDHUSET i Lødingen.  - Klikk for stort bildeRÅDHUSET i Lødingen. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)

Anbefalt radio:

 

BILDET i spilleren: Skogsøya i Øksnes, Vesterålen, øya Herbjørg Wassmo kom fra. Foto: Billy Jacobsen.
 

Anbefalt radio:

 


 

 

Anbefalt radio:

 

 

Anbefalt radio:

 

(25.06.2019)

Skoleprotokollene fra småskolen og storskolen er fine historiske kilder, de forteller både om et samfunn som helhet og om enkeltpersoner. 

(04.11.2011)
BESTIGNING: Veien opp til Hinnøyas tak, Møysalen, byr på enkelte luftige partier. Guidede turer arrangeres.
(10.04.2012)

Kommunen ligger - med unntak for noen mindre øyer i Vestfjorden, i sin helhet på Norges største øy, Hinnøya, som er delt mellom Nordland og Troms. (artikkelen fortsetter under bildet)

 
DEN SORTE GRYTE: Den hundre år gamle vedfyrte jerngryta setter en egen smak, nærmest en liten bålsmak, forklarer ysterigründer og geitbonde Jorunn Husjord.
(01.08.2012)

Møllevollen Gård med gårdsysteriet Den Sorte Gryte ligger i Vågehamn i Lødingen Vestbygd, nord i Nordland fylke.

Og det er en gammel vedfyrt jerngryte som er hemmeligheten bak den spesielle brunosten fra gården, forteller Jorunn Husjord i et møte med NRK sommeren 2009.

 
VESTBYGD KIRKE.
(18.12.2009)