Glomfjord

INDUSTRIPARK: Oversikt over aktørene i Glomfjord Industripark anno 2009.  - Klikk for stort bildeINDUSTRIPARK: Oversikt over aktørene i Glomfjord Industripark anno 2009. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)Det som skjedde i året 1912 skulle komme til å danne grunnlaget for en fremtidig storbedrift innerst i fjorden og klemt mellom fjellene i Meløy.

Dette året blir Glomfjord Aktieselskap stiftet, med svensken Knut Tillberg som hovedaksjonær.

 

GLOMFJORD: Industristedet Glomfjord i Meløy kommune.  - Klikk for stort bildeGLOMFJORD: Industristedet Glomfjord i Meløy kommune. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)

 Vannkraft

Selskapet sikrer seg fallrettighetene på gårdene Glomen og Haugvik og setter straks i gang utbygging av vannkraften fra Fykanfossen. Kraften vil Tillberg bruke til fremstilling av nitrogen. Men det blir det ikke noe av, i stedet blir det fra 1920 noen år med produksjon av sink, før aluminiumsproduksjonen kom i gang i 1927. Nei, i de første årene gikk det ikke akkurat som industrireiserne hadde tenkt seg det.
 

Planen for Glomfjord

I mellomtiden har selskapet lagt frem planer for hvordan selve stedet Glomfjord skal se ut i fremtiden. Her skal det bli en by med 6000 innbyggere, med post og telegraf - politistasjon og tollbod, rådhus og mange andre offentlige bygninger.
HEDRET: Tidligere generaldirektør i Norsk Hydro, Bjarne Eriksen, ble i 1955 hedret med byste i Glomfjord.  - Klikk for stort bildeHEDRET: Tidligere generaldirektør i Norsk Hydro, Bjarne Eriksen, ble i 1955 hedret med byste i Glomfjord. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)
 

Fiskebrygge og sporvogn

Nede ved kaia er planen å anlegge et torg med fiskebrygge og båthavn. Det skal bygges veier, og ikke nok med det: Byen og fabrikkene skal bindes sammen med en sporvognsbane! Og for at det hele skal være komplett fra fødsel til grav - stedet skal også få sitt eget krematorium, med urnehall.
 

Sabotasjeaksjon

Så kom andre verdenskrig også til Glomfjord. Tyskerne var mer enn interessert i å holde den krigsviktige produksjonen av aluminium i gang. De allierte hadde naturligvis stikk motsatt syn på dette. Ved en svært vellykket sabotasjeaksjon mot kraftverket, den såkalte Operasjon Muskedunder, måtte tyskerne kort tid etterinnstille produksjonen. Og slik ble det også for ettertiden - det skulle aldri mer bli produsert så mye som et eneste kilo aluminium i Glomfjord.
 

Gjødselfabrikk

Derimot melder en ny aktør seg på markedet - Norsk Hydro som kjøper kraftrettighetene fra Haugvik Smelteverk i 1947. Den nye fullgjødselfabrikken blir tatt i bruk i 1955.
 

Anbefalt radio:Anbefalt radio:Anbefalte artikler:

Meløy