Naturen i Meløy

Klikk for stort bildeMeløy - “den stille fjærding” og den nordligste kommunen på Helgeland- har det meste du kan ønske deg av nord-norsk natur.

Fra de ytterste øyene, via frodig kulturlandskap - opp i høyden og til evig is. Med lange og dype fjorder på rekke og rad - Glomfjorden, Bjærangsfjorden og Holandsfjorden.

 

Anbefalt radio:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svartisen og Engabreen

Og seiler du inn Holandsfjorden en solblank sommerdag blir du møtt av et natursceneri av de sjeldne. For der reiser Engabreen seg mot deg, glitrende i grønt og hvitt. Engabreen er den vestligste utløperen av selveste Svartisen og lokker hver sommer mange besøkende til seg. En stor del av Svartisen ligger for øvrig innenfor kommunens grenser.
 

Minker

Sammen med erfarne breførere kan du også gjøre deg en tur på isen - en opplevelse du lenge vil bære med deg. For en 100 år tid siden tøyde breen seg helt ned til fjorden - nå (skrivende stund, år 2005) har den trukket seg noen kilometer tilbake, mindre majestetisk er den likevel ikke!
 

Anbefalt radio:

 


 

 

Høyeste fjell

Den høyeste toppen i Meløy, Skjelåtinden på 1637 meter, ligger lengst øst i kommunen, på grensen til Beiarn. I fjellene rundt Glomfjord er det fine forhold for dem som dyrker alpinsporten - med stolheis kommer du raskt 500 meter opp i terrenget.
 

755 øyer

Skulle du nå likevel ha større hang til det maritime, er det alltid en øy eller holme du kan legge til. Det skulle være nok å velge mellom ettersom kommunen kan oppvise ikke mindre enn 755 øyer! Størst er Åmøya, tett fulgt av Meløya. Bolga, Støtt og Gåsværet er også vel verd et besøk.
 

Kunna

Når du på vei sørover nærmer deg Reipå, kan du ikke unngå å legge merke til en fjelltopp som så å si stikker rett opp av havet. Det er Kunna som er forbundet til fastlandet med en d-smal landtunge. Utenfor Kunna er det ingen skjærgård som tar av for storhavet. Opp gjennom tidene har det ført til mange tragiske forlis i forsøket på å runde Kunna i storm og uvær.
 

Ei god jordbruksbygd

Reipå kan ved siden av å være ei god jordbruksbygd, også vise til ei lang og innbydende badestrand.
 

Jordskjelv

På sørsida av Glomfjorden ligger bygda Sandvik. De som bor der deler en rekord de helt sikkert kunne ha vært foruten. For - i årene 1978/79 ble det registrert ikke mindre enn 13 000 jordskjelv i bygda! Heldigvis uten at større skade ble anrettet.
 

Anbefalte artikler:

Engabreen
Láhku nasjonalpark
Meløy