Naturen i Moskenes

Hamnøy i Moskenes med Reinefjorden. Et av de mest yndede fotomotiver i Lofoten.  - Klikk for stort bildeHamnøy i Moskenes med Reinefjorden. Et av de mest yndede fotomotiver i Lofoten. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)

 Når du svinger inn til Å i Moskenes vet du at, rent bortsett for øykommunene Værøy og Røst, du er kommet fram til stedet Lofoten slutter - og begynner.

 

Og du har også nådd fram til et av de mest fascinerende områdene i Lofoten. Det gjelder så vel både natur som bebyggelse - en voldsom natur som omkranser milde og pittoreske fiskevær som Å, Reine, Sakrisøy, Sørvågen og Hamnøy.

Anbefalt fjernsyn - Yttersida av Moskenesøya. Fra 1983. Om natur, uvær, livet som fisker og frykt. Med Edle Gabrielsen, Edvard Samuelsen, Magnar Gabrielsen, Paul Olsen, Kristine Olsen, Thorleif Arne Horseid, Gerda Bunes, Peder Kvalvik:


BUNESSTRANDA på Moskenes' ytterside.  - Klikk for stort bildeBUNESSTRANDA på Moskenes' ytterside. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2010 ( Billy Jacobsen / NRK 2010)

Vilt og trolsk

Spisse tinder med skarpe egger som stuper ned i fjordbunner og hav - vilt og trolsk. Den høyeste toppen i kommunen er Hermansdaltinden som når opp i 1034 m o. h. Berggrunnen i Moskenes skriver seg helt tilbake til jordas urtid - ikke noe annet sted på kloden botnbreene arbeidet med landskapet enn i denne delen av Lofoten.

Malerisk

Fjellene er også svært populære klatremål for dem som driver med slikt. Mange kjente tindebestigere har satt spor etter seg, som for eksempel den legendariske briten Slingsby og den like mediterte nordmannen arne Randers Heen. For dem som driver med pensel og palett, malerne, står motivene i kø. Det inspirerte også Otto Sinding til å male sitt berømte motiv “Fra Reine i Lofoten”.

Moskenesstraumen

Men den kanskje mest berømte attraksjonen i Moskenes er nok Moskenesstraumen. Den konkurrerer med havstrømmer i Canada om å være verdens største tidevannsstrøm. Årsaken til denne villskapen finner vi ved at strandflaten mellom Moskenesøy og Værøy stort sett ligger under vann. Bare her og der stikker det opp noen øyer og skjær, samt øya Mosken. Det er mellom Lofotodden og Mosken vi finner Moskenesstraumen.

Mystikk og fantasi

Dette naturfenomenet har opp gjennom tidene, helt tilbake til 1500-tallet, av mange blitt behandlet i litteraturen. Framstillingen er ofte fantasifulle og fylt av mystikk - om store gap som suger både båt og mann og store hvaler ned til den sikre undergang. Selv om virkeligheten ikke er akkurat slik som den i tidligere tider ble framstilt, kan Moskenesstraumen oppføre seg vill og ustyrlig - alt etter vindstyrke og vindretning.

Beskrevet i litteraturen

Mest kjent av forfattere som har beskrevet Moskenesstraumen er Edgar Allan Poe med fortellingen “I malstrømmen”, og vår egen Peder Clausen Friis som på 1600-tallet kom med sin beretning om den store tidevannsstrømmen.

Anbefalt radio:Anbefalt fjernsyn - Reportasjeseilas til Røst, Moskenes og Vestvågøy med fembøring. Ved Ivar Enoksen, 1974. Med blant andre Roald Larsen og Hartvig Sverdrup:Anbefalte artikler:

Lofoten
Moskenes
Reine
Sørvågen