Reine

Anbefalt radio:


FAVORITTMOTIVET: Reine sett fra stoppeplassen Reinehalsen, kanskje den mest populære plassen for fotostopp i hele Lofoten.  - Klikk for stort bildeFAVORITTMOTIVET: Reine sett fra stoppeplassen Reinehalsen, kanskje den mest populære plassen for fotostopp i hele Lofoten. Foto: Billy Jacobsen / NRK, 2009 ( Billy Jacobsen / NRK, 2009)
Denne Artikkelen - «Moskenesøy; hvor råskapens landskap reiser seg» - er fra «Den lille boken om Lofoten» (essays 2004):

Dess lengre vest og ut i Lofoten, dess villere. Du merker det straks du har krysset broen over Sundstraumen. Veien krongler seg på utsprengte hyller i fjellveggen, under flogene, under truende snefonner, stein og fallvinder. Over havsens svarte djup.
Da er det selve råskapens landskap som hilser deg, med knyttneven i mellomgulvet.
Da er du på Moskenesøy. Et Guds under er det, ja, det sier alle, et Herrens mirakkels, at det ikke har skjedd større katastrofer langs veiene. Men en gang omkom en veivokter, tatt av ras vest for Reine. Ellers har folk overlevd skreda, med flaks og nød og neppe.
 

Til slutt forsto de

Hver bidige vinter går det ras. Og tusen ganger gjennom årene har de varskudd myndighetene, de har slått i bordet, både ho Lillian som kjørte skolebussen og alle de andre; så tydelig at veisjefen og politikerne til slutt forsto. Så nå er iallfall skoleveien, mellom Sørvågen og Reine sikret, med stålnettinger, og med tunneller innunder de verste hengene.

Tvers gjennom krykkjekoloni

Før du kommer til den første bebyggelsen i Moskenes, må du tvers gjennom en krykkjekoloni, hvor reirene henger tett i bergene på begge sider av veien. Dette fuglefjellet er porten til Hamnøy. I neste sekund ser du fiskeværet. Det uimotståeligste motivet i Lofoten: Prospektkortet Hamnøy. Bryggene. Hvitmalte fiskebruk. Røde rorbuer. Båtene. Og stupbratte tinder stablet innover Reinefjorden.
FRA OVEN. Reine sett fra fjellet Reinebringen. Lengst unna ser du brua over til Sakrisøy.  - Klikk for stort bildeFRA OVEN. Reine sett fra fjellet Reinebringen. Lengst unna ser du brua over til Sakrisøy. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2008 ( Billy Jacobsen / NRK 2008)
Videre mot vest bærer det over broer, de laveste med bølgebryter og en bom til å stenge veien med når sjøen blir for voldsom, og så kommer fiskeværene tett. Det er Olenilsøy i hvitt og rødt. Det er okergule Sakrisøy, hvor ei av damene i fiskerifamilien har laget dukke- og leketøysmuseum for sommerturistene.
Og så er det Reine, med slipp, småsjarker, snurriser og hvalfangstskuter, butikk og bensinstasjon, konferansesal, pub og restaurant. Og de nennsomst restaurerte av gamle rorbuer.
Reine er senteret i Moskenes, og en av landets mest fiskeriavhengige kommuner (ca. 1300 innb.), der firmaet H. Sverdrup, fiskekjøper og eksportør, så å si er ett med Reines historie.
Sverdrup var væreier, og familien beholdt sin sterke posisjon helt frem til et økonomisk krakk på 1960-tallet. Da var det tredje generasjon i familien, Hartvig Sverdrup, som var faderen. Han trålte Italia rundt så ofte og nitid at han kunne landet bedre enn italienerne. Strategisk nok, med tanke på tørrfisksalget. Og han solgte godt.

Bilferie til Sahara

Men da den reiseglade Sverdrup var eks-væreier tillot han seg ganske andre reisemål. Han la ut på bilferier fra Reine og helt til Sahara. Eller til Kaukasus. Eller han tok med seg kona i volvoen, på ferie til Afghanistan. Men den gangen ble bilen så gjenstridig at han måtte parkere den i Iran, og skaffe seg leiebil.
Sønnen, Hartvig Arve Sverdrup, som i dag leder bedriften, ble sendt utenlands på skole som 13-åring, til England og Tyskland. Dette var i væreierens ånd, en del av utdannelsen.
”Jeg skulle lære meg å komme ut. Derfor.” Sier gutten selv, den joviale fjerde Sverdrup, som stadig håndterer Italia med prima tørket skrei fra hjellene på Reine.
Væreiersystemets endeligt var ingen smertelig nedtur, slik han ser det. De hadde opplevd en økonomisk nedtur, sant nok. Men noe fall var det altså ikke.
”Iallfall ikke for oss på Reine, for her har vi aldri vært rike.”
Sier han. Men det er ikke sant.
Skjønt, han lyver ikke.

Anbefalt radio:Anbefalte artikler:

Moskenes
Sørvågen
Lofoten
Lofotraidet