Narvik 1940

Anbefalt radio:

Anbefalt radio:

 

 Det er natt til den 9. april 1940. Store tyske styrker er på vei for å besette det nøytrale Norge. Noen mål er viktigere enn andre, de store byene sørpå, befestninger og en by i det nordlige Norge: Narvik.
Der vil Hitlers soldater sikre seg kontroll over den for tyskerne livsviktige malmtransporten fra gruvene i Nord-Sverige.
 

 

Inn Ofotfjorden

I ly av mørket stevner den tyske invasjonsstyrken inn Ofotfjorden. Det er en formidabel flåtestyrke, 10 jagere. Ombord er det 2000 bergjegere - general Dietls elitetropper som skal sikre og besette malmbyen.
 

Panserskipene

Ved 3- tiden siger flåten inn mot byen der de to gamle panserskipene “Eidsvold” og “Norge” ligger for ankers. Da tre av jagerne dukker fram i det tette snødrevet, blir det skutt varselskudd fra “Eidsvold”.
 

Senker ”Eidsvold”

Tyskerne forsøker nå å sende en parlamentær ombord i panserskipet. Han blir kontant avvist. Men straks han er kommet ombord i sin egen barkasse skyter han ut et signallys, umiddelbart blir det avfyrt torpedoer mot “Eidsvold” som straks synker. Denne aprilnatten dør 186 menn, bare åtte blir reddet opp fra det iskalde vannet.
 

Norge for tur

Nå kommer turen til “Norge” som ligger helt inne på havna. Mannskapet rekker å åpne ild mot inntrengerne, men to tyske torpedoer gjør ende også på “Norge”. Også her er tapet av mennesker stort, 109 mann blir med ned i dypet mens 90 nesten som ved et under berger livet.
 

Døde i hopetall

Fra nå av og i ukene fremover blir Narvik forandret til en eneste stor skipskirkegård. For tyskerne er tapene store og følbare etter at engelske marinefartøy senker alle de ti jagerne i invasjonsstyrken.
 

Tysk nederlag

Kampen mellom norske styrker og deres allierte - og tyskerne - om herredømme over malmbyen er harde og bitre. Men den 28. mai er Narvik igjen på norske hender. For første gang i denne krigen har Hitlers krigsmaskin måttet tåle et ydmykende nederlag.

Narvik og Bjerkvik i ruiner

Men da var store deler av Narvik og nesten hele Bjerkvik lagt i ruiner.
Seieren skulle vise seg å bli kortvarig. Den 10. juni er det slutt. Da legger de norske styrkene ned sine våpen. Konge og regjering forlater landet og tar seg over til England.
 

Okkupert i fem år

Fra nå av og i fem år fremover er det tyskerne og deres norske medhjelpere som hersker over liv og død i Norge. Men Narvik hadde for alltid skrevet seg inn i krigshistorien.
KRIGSMINNE: Dette monumentet på Skjomnes i Narvik er reist av den norske hæren til minne om kampene i Narvik-området 1940.  - Klikk for stort bildeKRIGSMINNE: Dette monumentet på Skjomnes i Narvik er reist av den norske hæren til minne om kampene i Narvik-området 1940. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)
 

Anbefalt fjernsyn - soldat-tyvgods tilbakelevert Narvik, mer enn 70 år senere. Fra mars 2011:

 


 

 

Anbefalte artikler:

Narvik
Kommandant i Narvik og nazist: Konrad Sundlo
Dødsskipet ”Rigel”
Lofotraidet
Bombingen av Bodø under 2. verdenskrig
Vidkun Quisling i Bodø
Majavatn-tragedien