Peter Lindemann Kristensen

ROGNAN: Saltdal kirke i kommunesenteret Rognan.  - Klikk for stort bildeORANIST: Kirken på Rognan var mangeårig arbeidssted for Peter Lindemann Kristensen. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK, 2009)

Peter Lindemann Kristensen (1885-1961) kom fra Drageid, Saltdal i Nordland, og han var en musikkens mester.

Kirkeorganist

Så sent som i 1955 slet han orgelkrakken i kirka på Rognan. Og ikke nok med det, de første årene tilbakela han de vel ti kilometerne fra Drageid til kirkestedet på sine egne bein. Fram og tilbake.
 

Utdannet lærer

Som faren var han utdannet lærer og kunne se tilbake på mer enn 40 år i skolen da han ble pensjonist.
 

Kordirigent

Det er likevel som organist, kordirigent og tonekunstens område han kanskje vil bli husket best. For den godeste Peter L. Kristensen nøyde seg ikke bare med å være lærer og organist, i tillegg var en svært avholt kordirigent. Der var han en mester i å harmonisere og arrangere folkedikt og folketoner fra Saltdal. En avholt og dyktig organist og kordirigent som hadde mesteren over alle mestre, J.S. Bach, som sitt store forbilde.
 

Komponerte

Så komponerte han. Natt og dag - alltid hadde han blyant og notepapir for hånden. Et av hans arbeider for korsang, “Ved min barndoms kirke”, ble litt av en “hit” da notene ble lagt ut i musikkforretningene landet rundt.
 

Største orgelverk

Hans største verk for orgel er nok likevel en fantasi i 8 variasjoner over melodien “Hva ene lader Herren råde”. Det er et standardverk som fortsatt blir mye spilt i kirker over hele landet.
 

Åtte bøker

Da Peter L. Kristensen døde, etterlot han seg ikke mindre enn 8 bindsterke bøker med notater, arrangementer og komposisjoner. Det skulle være nok å øse av for dem som måtte være interessert i slikt også i vår tid.
 

Anbefalte artikler:

Saltdal