Rognan brenner

ROGNAN BRENNER: Natt til 6. januar 1979 går alarmen.  - Klikk for stort bildeROGNAN BRENNER: Natt til 6. januar 1979 går alarmen. Foto: Nils Ramskjell ( Nils Ramskjell)

1979 var bare 5 dager gammelt da brannalarmen går på Rognan ved halv-nitiden om kvelden. Det har begynt å brenne i den gamle trehusbebyggelsen i Rognan sentrum. 

Anbefalt radio:MÅ GI TAPT: Flammene og den intense varmen blir voldsom. Katastrofen er et faktum.  - Klikk for stort bildeMÅ GI TAPT: Flammene og den intense varmen blir voldsom. Katastrofen er et faktum. Foto: Nils Ramskjell ( Nils Ramskjell)
SKADER: Ti forrentingsbygg og seks lagerbygninger ble flammens rov.  - Klikk for stort bildeSKADER: Ti forrentingsbygg og seks lagerbygninger ble flammens rov. Foto: Nils Ramskjell ( Nils Ramskjell)

Eksplosiv brann

Ilden sprer seg hurtig, slår over på den andre siden av gata - flammene står som en søyle mot nattehimmelen. I den sterke varmen er det lite brannfolkene kan gjøre for å berge de knusktørre husene.
Heller ikke hjelp fra nabokommunene kan hindre katastrofen som er i ferd med å skje.

Bygdebyen i ruiner

Som det gryr av dag og saltdalingene kan ta ødeleggelsene nærmere i øyesyn, blir de møtt av de sørgelige restene av det som dagen før hadde vært en sjarmerende og særpreget bygdeby. Borte var kjente landemerker, - kafeer, forretninger og lagerbygg - selve “gata,” der saltdalinger og annet ferdafolk i generasjoner hadde møtt hverandre, var borte. Tilbake var det bare en rykende ruin.

Ingen omkom

Det skulle vise seg at ikke mindre enn ti forretningsbygg og seks lagerbygninger var blitt flammenes rov denne fredagskvelden i januar. I penger beløp skadene til rundt 20 millioner. Et lyspunkt i alt det triste var at ingen menneskeliv var gått tapt.

Uoppklart

Det ble naturligvis satt i gang en omfattende etterforskning etter brannen. En tid hadde man mistanker om at brannen kunne ha vært påsatt. Men det kunne aldri bevises og brannårsaken har forblitt uoppklart.
ROGNAN.  - Klikk for stort bildeNYE ROGNAN: Det gamle senteret fremsto i ny arkitektur etter gjenoppbyggingen, slik det også fortoner seg 30 år etter storbrannen. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen)

Anbefalt radio:Anbefalte artikler:

Saltdal