Flatøy fyr

NYTT LIV: Det for lengst slukkede Flatøy fyr under full restaurering.  - Klikk for stort bildeNYTT LIV: Det for lengst slukkede Flatøy fyr under full restaurering. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)Flatøy fyr ligger lengst vest i skjærgården nord i Steigen kommune i Nordland.

Fyret sto ferdig i 1882, og var bemannet til det ble slukket og nedlagt i 1966, da ei ny automatisk fyrlykt, plassert like ved, overtok funksjonen som veiviser for sjøfarende på Vestfjorden.

 
 


OPPE I FYRTÅRNET: -Det viktigste er at Flatøya og fyret blir tilgjengelig for allmennheten, mener lederen i Salten Friluftsråd, Hans Einar Stendal, til daglig bonde på Engeløya, like i nærheten.  - Klikk for stort bildeOPPE I FYRTÅRNET: -Det viktigste er at Flatøya og fyret blir tilgjengelig for allmennheten, mener lederen i Salten Friluftsråd, Hans Einar Stendal, til daglig bonde på Engeløya, like i nærheten. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)

 

Forfall

Etterhvert ble fyret og bygningene kraftig forfalt. Men omsider ble tingene satt i stand, til gavn for allmennheten.
 

Anbefalt radio - Flatøya reddet. Hans Einar Stendal og reporter Billy Jacobsen, 2009:


BILDET i spilleren av moltebær på Flatøy. Foto: Billy Jacobsen.
Og med flytekai på plass øst på øya, skal alle kunne nyte godt av et restaurert Flatøy fyr. Samtidig som et av landsdelens mest naturskjønne områder blir litt mer tilgjengelig.
BÅTLIV: Fritidsbåter anløper Flatøya i Steigen en solrik sommerdag i 2009. - Klikk for stort bildeBÅTLIV: Fritidsbåter anløper Flatøya i Steigen en solrik sommerdag i 2009.Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)
 

Flatøya for alle

-Ja, bygningene er en ting, men like viktig er det jo å få tilgjengeliggjort selve øya for allmennheten, sa Hans Einar Stendal i et møte med NRK sommeren 2009.
Han er gårdbruker på Engeløya i Steigen, som ligger like i nærheten. Og leder i Salten Friluftsråd.

Driftige dykkere

-Den lokale dykkerklubben har i flere år gjort en god del vedlikehold på bygningene, ellers hadde det kanskje ikke vært så mye igjen å restaurere, ifølge Stendal.
I 2006 fikk Steigen kommune 1,3 millioner fra Direktoratet for Naturforvaltning til drift og vedlikehold av fyret. Senere ble ”Venner av Flatøy fyr” etablert, og sommeren 2009 var arbeidene med restaureringen godt i gang.

Utleie

Det er meningen at en del av bygningene på høyden av Flatøya skal kunne leies ut til arrangementer eller rekreasjon, i håp om en viss inntekt til fortsatt vedlikehold av bygningene på denne værharde utpost.

Anbefalt fjernsyn, venner av Flatøy fyr på dugnad. September 2010:Anbefalte artikler:

Steigen
Naturen i Steigen
Samferdsel i Steigen