Lundehunden på Værøy

LUNDEHUND foreviget på Værøy.  - Klikk for stort bildeLUNDEHUND foreviget på Værøy. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)Norsk lundehund er norsk spisshundrase, som ble brukt til å fange lundefugl.Anbefalt fjernsyn: Lundehunden og lundefangst. Program fra 1962 ved Arve Helling. Mest fra Måstad på Værøy. Med Monrad og Katrine, og barnebarnet Birger. (Noen forstyrrelser mellom filmklipp).
Særlig var det mange i Måstadbygda i Værøy kommune som holdt seg med lundehund.
Det er da også der den stammer fra.
 

Høyt skattet jakthund

Lundehunden, liten og smidig og med ei tå mer enn andre hunder, tok seg fram i terrenget der andre måtte gi opp. Den var derfor svært velegnet i jakten på lundefuglen. Hvor verdifull den var forteller det faktum at en lundehund i eldre tider ble betalt med det samme som ei god ku.

Valpesyke på Måstad

I 1940 fantes kun omkring 50 lundehunder; alle disse på Måstad!
Men under siste krig var det i praksis slutt for lundehunden på Værøy. Da fikk folket på Måstad for første gang besøk av en fremmed hunderase. Hunden brakte med seg valpesyke. Hele bestanden av lundehunden, bortsett fra ei enslig tispe, strøk med. Den fikk til gjengjeld aldri valper.

Overlevde sørpå

Men forutseende nok - noen år tidligere var det sendt noen lundehunder sørover til Hamar. Etter krigen ble fem hunder sendt nordover igjen, de formerte seg og i 1990-årene ble det født i alt seks valper på Værøy. Ingen av dem kom til å vokse opp der - de ble i stedet satt i avl andre steder i landet.

Livskraftig stamme

Og slik ble også den mest sjeldne hunderasen i Norge berget. I år 2005 ble det antatt at det finnes en livskraftig stamme på rundt 600 lundehunder i kenneler og hos private av dette flotte dyret med sin historie helt tilbake til urtida.

Anbefalt radio:Anbefalte artikler:

Værøy
Måstad på Værøy
Naturen i Værøy
Lundefugl på Værøy
Her fins en film fra Helgeland med opptak av lundehund i aksjon