Borga på Eggum

KRIGSMINNE: Borga på Eggum. Radarstasjonen på Kvalshaugen er et vitnesbyrd om den tyske okkupasjonsmaktens nærvær under andre verdenskrig.  - Klikk for stort bildeBORGA PÅ EGGUM ligger på Kvalshaugen, like ovenfor fjæra på yttersida nord på Vestvågøya. Foto: Billy Jacobsen / NRK, 2011 ( Billy Jacobsen / NRK, 2011)Borga er navnet på en radarstasjon som den tyske krigsmakten bygde under andre verdenskrig (byggeperiode 1943-1944) på Kvalshaugen, like utenfor boligbebyggelsen på Eggum i Lofoten.

”Anlegget var uhyre viktig for tyskerne for overvåkningen av Murmansk-konvoiene,” står det på ei informasjonstavle ved anlegget.

 
 


UTSYN over rullesteinsfjæra og storhavet - fra en åpning i den tjukke steinveggen av Borga på Eggum, som er en tysk radarstasjon fra andre verdenskrig.  - Klikk for stort bildeUTSYN over rullesteinsfjæra og storhavet - fra åpning i den tjukke steinveggen av Borga. Foto: Billy Jacobsen / NRK, 2011 ( Billy Jacobsen / NRK, 2011)
 

 

En borg

Radarstasjonen er bygd i en sirkel, som en borg, av stein fra fjæra i området. Inni borgen fins det rester av selve radaren.
 

Naturreservat

Eggum naturreservat ligger vest for Borga. Der ligger også Vestvågøy kommunes bidrag til Skulpturlandskap Nordland.
RESTER av selve radarden midt i festningen.  - Klikk for stort bildeRESTER av selve radarden midt i festningen. Foto: Billy Jacobsen / NRK, 2011 ( Billy Jacobsen / NRK, 2011)
Disse attraksjonene har bidratt med sitt til at også den fordums radarstasjonen har blitt en attraksjon.
 

Servicebygg

Det er anlagt parkeringsplass ved inngangen til naturreservatet.
Like ved denne, og rett nedenfor radarstasjonen, et det bygd et servicehus med en større sirkelformet rasteplass; tegnet av arkitektfirmaet Snøhetta, og åpnet i 2007.
 

Anbefalt radio:Anbefalte artikler:

Vestvågøy
Eggum
Naturen i Vestvågøy