Raset på Steine


19 mennesker omkom i et ras på Steine i Lofoten torsdag 8. mars 1906.
I rorbuene under det høye fjellet på fiskeværet Steines nordvestre side var folkene ennå ikke kommet seg på beina. Det åndet av stillhet og ro nå like før en lang og tung arbeidsdag på havet.
Uten at de merker det, uten å høre en lyd, begynner de store snømassene i fjellsiden over dem å bevege seg…Så kom raset

Som en eneste stor og hvit vegg brøyter skredet seg fram, river med seg bygninger, redskap og mennesker - alt som kommer i dets vei.
 

Knust til pinneved

Før mennene har fått sanset seg finner de seg begravd i snøen, mellom stokker og bordender - eller flytende ute i sjøen. Tre store rorbuer med 11 båtlag og 60 mann blir knust og feid bort. Slått i stumper og stykker.
 

Vekket av drønn

Folkene i rorbuene i nærheten, og i husene, er straks blitt vekket av det voldsomme drønnet som fulgte i rasets kjølvann. Så fort de kan begir de seg av gårde til ulykkesstedet. Der graver de av alle sine krefter i snøen, de setter båt på vannet og gjør det de kan for å berge dem som berges kan.
 

Nitten omkom

Da det tragiske regnskapet blir gjort opp, viser det seg at 19 mennesker har satt livet til i snømassene og ute i sjøen - ytterligere fem -seks har pådratt seg alvorlige kvestelser. De omkomne er fra Ibestad, Lenvik og Sørreisa i Troms - de fleste er familieforsørgere i små kår.
 

Minnestøtte

Det er reist en minnestøtte over de omkomne ved veien mellom Stamsund og Steine.
 

Anbefalte artikler:

Vestvågøy
Naturen i Vestvågøy