Stamsund

Noen av verdens største snowboardstjerner valgte fjellet over Stamsund. Tv-bildene av sportens akrobatisk flyvende elite, foran hvite fjell og båter på solflerret hav, gikk verden rundt.

Da kjørte de i verdens største halfpipe.

 


Denne artikkelen er fra ”Den lille boken om Lofoten” (essays 2004):

Alltid størst

Så er det da også typisk Stamsund (cirka 1400 innbyggere), å ha det største.
Her, hvor det mektigste væreier-dynastiet bygde seg opp.
Her, hvor de bygde Norges lengste steinkai, og væreierboligen var et slott for sin tid, i betong.
Her var ikke væreieren væreier, han var tsar.
Tsaren av Stamsund.
 

Julius Marencius

Julius Marencius Heiberg Johansen (1868-1946) overtok forretningen i Stamsund etter sin far, Carl Magnus Johansen (1843–1900), og nå starter en makeløs vekst. Familiebedriften J.M. Johansen kommer med tiden til å eie alt i fiskeværet.
Forretningene vokste, arbeidsplassene ble stadig flere, og handelen ble altfor viktig til at Hurtigruten bare kunne seile forbi, slik den før hadde gjort.
I fire generasjoner holdt væreierfamilien Johansen det gående.
 

Fabrikk og trålere

Nå er firmaet J.M. Johansen på andre hender, og driver en filétfabrikk med borti hundre ansatte. Dette er den nest største private arbeidsplassen i Lofoten; etter Lofoten Trålerrederi, som for øvrig er landets største trålerrederi. I Stamsund, det også. Størst. Typisk.
 

Brennevinsdagen

Og hvor tror du Den Store Brennevinsdagen stammer ifra?
Dagen er ikke for drikking, men 24. mars er en merkedag, etter noen av de voldsomste opptøyer som har funnet sted i Lofoten. Fiskerne hadde fått nok av brennevinets elendighet, av lovløsheter, umoral og syndefulle pøler. Denne marsdagen i 1895 gikk flere tusen fiskere i Stamsund til angrep på tuskhandlernes sjapper. De knuste vinduer og inventar, og tømte ut alt de fant av sprit og øl. En svensk sprithandler svarte med haglgevær mot folkemengden, og skadet flere av fiskerne, inntil politiet fikk hånd om ham. Antagelig reddet de samtidig svensken fra lynsjing.
 

Feil dato...

Den Store Brennevinsdagen i Lofoten er egentlig 25. mars - men "Slaget i Stamsund" (24/3) fremholdes allikevel oftest som opprinnelsen til dagen.
 

Kunstnersjeler

I dag har Stamsund flere teatre til å regisere drama. Ja, det ser nesten ut til at dette eneste stedet i Lofoten med industrisamfunnets preg, virker litt forlokkende på kunstnersjeler. Her fins kunstskole, forlag og gallerier.
Mens Nordnorsk Forfatterlag har rigget til ei skrivestue i ei gammel rorbu, for forfattere som foretrekker det enkle liv, og som liker å hogge ved.
 

Anbefalt radio:

 

 

 

Anbefalt radio:

 

 

Anbefalt fjernsyn - Den tiende teaterfestivalen i Stamsund åpnet, fra 1. juni 2010:

 


 

 

Anbefalte artikler:

Vestvågøy
Den store brennevinsdagen
J.M. Johansen
Ulf M
Lofotraidet
Væreiergården i Stamsund
Lofoten