Ballstad

 

Denne artikkelen er fra ”Den lille boken om Lofoten” (essays 2004):

Ballstad er et fiskevær i beste tradisjon. Og et av de eldste.
Her fins slipper, elektronisk kompetanse og annen service som gjør at fiskeflåten er hjulpen med det meste hjemme.


 

Kystflåte

Få steder er det bedre tillaget for kystflåten, fra småsjarker til 80-90-fotinger, enn på Ballstad.
Ikke hvilken som helst flåte, forresten, for mannskapene er av de stauteste blant lofotfiskerne. Ballstad har, ihopregnet med Napp, verdens beste lineflåte, sier folk.
En av flere forklaringer på at dette er det fiskeværet som gjennom mange år mottok mest skrei under vinterfisket i Lofoten, Lofotfisket.
 

Tilflytting

Det har likevel vært en anelse forgubbing å lese av folketellingene. Men de siste årene har tingene blitt ganske balansert. De siste årene er det registrert tilflytting til Ballstad (ca. 1000 innb.). Til og med av folk som har jobb i kommunesenteret Leknes, eller på Gravdal, knappe åtte kilometer unna, hvor Lofoten sykehus er den store arbeidsplassen.
Til Ballstad og tettere på havet; til stedet med røde brygger og buer, en ruvende verkstedhall i stål; velstelte boliger av alle årsklasser, i alle farger, spredt tilfeldig langs svingete veier, eller oppi småbergene. Men de nyeste husene har kai i stedet for hage, og flytekai for familiens båt.
Og hvor turismen er ei annen næring med tradisjoner. ¨
 

Rorbu-gründere

Det var nettopp på Ballstad de først begynte å leie ut rorbuer til feriefolk.
Rotekte lofotsk skulle også maten på Havets Helter være. Hjellosing er kokkens suksess, også for de mest blaserte spisegjestene.
 

Hjellosing

Dette er rundhengt skrei, i motsetning til for eksempel boknafesk, som lages av råskjært (splittet) halvtørket fisk.
Hjellosing får den rette sure lukta når den har tørket akkurat nok; den rette osen som kjennerne snuser seg frem til under tørrfiskhjellan. Den er klar for grytene cirka fjorten dager etter henging.
Hjellosing kokes i salt vann, og serveres med stekt flesk, løk og gulrotstuing med muskat. Skal du ha treretters anbefaler kokken, han Mareno Storeide, en forrett han kaller erotikkuler, som består av reker og ost, diverse annet småpikant, samt conjakksennep.
Desserten tør være byggrynskrem med mandeldråper, til rødsaftsaus med hel kanel.
Da spiser du lokal tradisjonsmat i Lofoten.
 

Anbefalte artikler:

Vestvågøy
Lofoten