Lofoten og Vesterålen Orkesterforening

Anbefalt fjernsyn - Med symfoni i kofferten. Program om LVO fra 1980:Lofoten og Vesterålen Orkesterforening (LVO) ble stiftet den 19. oktober 1975 av amatørmusikere i Lofoten og Vesterålen.
Dette skjedde i forbindelse med et orkesterseminar i Svolvær med nyansatte landsdelsmusikere. Erling Grimstad fra Svolværensemblet hadde ideen, som ble støttet av fiolinist Bjarne Fiskum - en av instruktørene under seminaret.
 

Regional orkesterskole

LVO har fra starten fungert som en regional orkesterskole. Voksne og ungdom fikk nå muligheter til instrumentopplæring allerede før musikkskolene kom - og til å spille symfonisk musikk.

Turneer i hele området

Som turnerende orkester er LVO spesielt i sitt slag.
I 2011 består LVO av musikere fra ni kommuner i Lofoten og Vesterålen, (Andøy, Bø, Flakstad, Hadsel, Moskenes, Sortland, Vestvågøy, Vågan og Øksnes), og orkesteret turnerer etter en plan som dekker samtlige ni kommuner med konserter.
Også Værøy og Røst har vært besøkt med konserter.

Konserter

Orkesteret har (skrivende stund: 2011) fire til fem konsertproduksjoner i året.
I løpet av den tiden LVO har eksistert, har 28 små og store steder i Lofoten og Vesterålen fått konsertbesøk.
En av de første store oppgavene til orkesteret var åpningskonserten under Festspillene i Nord-Norge (FINN, Harstad) i 1978.
I tillegg har orkesteret også spilt på Kjerringøy, i Harstad, Narvik, Oslo, Paris og på Hurtigruten.

I alle aldre

Orkesteret har et vidt alderspenn, fra 13 til 77 år. De yngste i LVO er kulturskoleelever, eller elever ved musikklinja ved Sortland videregående skole.
En gang i året har LVO en juniorsamling med kulturskoleelever helt ned i 6 år.

Semiproff

LVO har etterhvert utviklet seg fra å være et rent amatørorkester til å bli et semiprofesjonelt orkester.
Flere av distriktsmusikerne i regionen har fast plass i orkesteret - i tillegg til en rekke musikere og musikklærere fra regionene.

Kjente solister

Flere kjente norske musikere som Terje Tønnesen, Arve Tellefsen, Henning Kraggerud, Eva Knardahl, Freydis Ree Wekre og Åge Kvalbein har vært solister med orkesteret.
LVO har også tradisjon for å engasjere dyktige solister som bor i regionene.

Dirigenter

I 2011 er orkesterets faste dirigent Ketil Vangen. Han har vært orkesterets dirigent gjennom mange år. Orkesteret har også vært under ledelse av bl.a. Karsten Andersen, Halldis Rønning, Oddvar Nøstdal, Alf Richard Kraggerud og Jon Terje Svendsen.

Anbefalte artikler:

Sortland
Sortland Musikkforening
Kulturprisvinnere i Nordland