Naturen i Tysfjord

MALERISK: Sensommerdag ved Dragsvatnan i Tysfjord.  - Klikk for stort bildeMALERISK: Sensommerdag ved Dragsvatnan i Tysfjord. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)Kommunen er nesten delt i to av Tysfjorden, som har forgreningene Hellmofjorden, Grunnfjorden, Mannfjorden og Sørfjorden.

Fra Hellmobotn til svenskegrensa er det bare vel seks kilometer og smalere er ikke Norge noe sted.

 

Anbefalt fjernsyn - Naturen i Tysfjord. Ved Leif-Erik Michaelsen og Frank A. Jenssen, 1995. Med blant andre Mikkel-Petter, Haldor Jenssen, Leif Klæboe, Knut Thindberg, Herleif Rørvik.:
 

Forrevet fjellheim

Tysfjord preges ellers av en vill og forrevet fjellheim, med isbreer og glinsende fjellvann. Den siste istida tok godt for seg i denne delen av landet.

Nasjonalfjellet

Høyest rager Naidi med sine 1774 meter, men mest kjent er nok likevel Stetind som av lytterne til NRKs Nitimen er kåret til Norges nasjonalfjell.
STETIND.  - Klikk for stort bildeSTETIND. Foto: Willy Haraldsen / Scanpix ( Willy Haraldsen / Scanpix)
Stetind er et mektig skue - blankskurt og nesten loddrett stiger det opp fra havet til toppen på 1381 meter. Mest av alt kan det minne om en egyptisk obelisk.

-Det styggeste...

Nå var det ikke riktig alle som syntes at Stetind var noe vakkert syn. Den kjente britiske fjellklatreren W. C. Slingsby, med utallige bestigninger av norske fjelltopper, mente derimot at Stetind var det styggeste fjellet han noen gang hadde sett. Kanskje fordi han ikke så seg i stand til å beseire det?

Anbefalt radio:Erobret i 1910

Nå er det ikke bare for hvem som helst å gi seg i kast med Stetind. Fjellet ble simpelthen sett på som uovervinnelig.
HVAL: Spekkkhuggersafari skulle bli et populært reiselivsprodukt i Tysfjord.  - Klikk for stort bildeHVAL: Spekkkhuggersafari skulle bli et populært reiselivsprodukt i Tysfjord. Foto: Ole Magnus Rapp / Scanpix ( Ole Magnus Rapp / Scanpix)
Det var først i 1910 at noen klarte å ta seg opp til toppen, vel og merke uten hjelp av verken bolter eller annet moderne klatreutstyr. Det var på sommerføre, først mer enn 50 år senere ble toppen besteget vinterstid.

Hummer

Fjordene i Tysfjord er kjent for sin mangfoldighet. For hvor kan du vel fiske makrell og fange hummer på disse kanter av landet enn nettopp i Tysfjord.
SPEKKHOGGER i Tysfjord.  - Klikk for stort bildeSPEKKHOGGER i Tysfjord. Foto: Ole Magnus Rapp / Scanpix ( Ole Magnus Rapp / Scanpix)

Hvalsafari

Og skulle du søke etter opplevelser på overflaten av vannet, kan du betrakte spekkhoggernes elegante dans og luftige svev i fjorden.
Eller du kan slenge ut et snøre etter laksen i f.eks Hellemovatn.

Anbefalt radio:Anbefalt radio:Anbefalte artikler:

Tysfjord
Stetind