Naturen i Vestvågøy

STRENDER: Hauklandstranda på Vestvågøy sett fra Hespelihammaren.  - Klikk for stort bildeSTRENDER: Hauklandstranda på Vestvågøy sett fra Hespelihammaren. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)Vestvågøy skiller seg på mange måter ut fra det vi vanligvis forbinder med Lofoten.

 

Ikke det at du ikke på Vestvågøy finner både ville og maleriske fjell - men her åpner også landskapet seg i store flater.
 

Anbefalt radio:


 

Rikt landbruk

I en bred og mektig senkning langsetter øya ligger det store og vide områder velegnet for jordbruk. Dette har da også gjort Vestvågøy til en av de ledende jordbrukskommuner i Nord-Norge.
FLATLAND og fjell. Motiv fra Vikjorda-området nordøst på Vestvågøya.  - Klikk for stort bildeFLATLAND og fjell. Motiv fra Vikjorda-området nordøst på Vestvågøya. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)


Flatland og spisse fjell

Ja, så flatt er landskapet at en tilfeldig besøkende kan føle seg hensatt til deler av Jæren.
Sikkert en overraskelse for mange tilfeldig besøkende som kanskje ikke har ventet å finne Lofoten akkurat slik. Men bevares, du skal ikke la øynene vandre mange grader før du kan feste blikket mot spisse fjell og dype fjordbotner.

Himmeltinden

Høyest rager fjellet med det betegnende navnet Himmeltinden med sine 934 m o. h. Avstanden fra lavlandet inne på øya og til fjellene ved kysten er for øvrig aldri særlig stor. Du rekker å nå fram i løpet av en halv times tid.
VERNET: Eggum naturreservat ble opprettet for å verne rullesteinstranda og strandmorenene.  - Klikk for stort bildeVERNET: Eggum naturreservat ble opprettet for å verne rullesteinstranda og strandmorenene. Foto: Billy Jacobsen, NRK 2011 ( Billy Jacobsen, NRK 2011)

Lofot-eruptivene

Berggrunnen består av de såkalte lofot-eruptivene som kan føre sin historie opptil 2000 millioner år tilbake!

Rik på fjorder

Vestvågøy er rik på fjorder og bukter som skjærer seg inn i landskapet. På yttersida finner vi blant annet Steinsfjorden og Ytterpollen - på innersida Buksnesfjorden og Skifjorden. På yttersida finner vi også flere øyvær, blant annet Borgvær, - med store muligheter for fiske og friluftsliv.

Anbefalt fjernsyn - programmet «hyllest til uværet» fra 1989:Anbefalte artikler:

Vestvågøy
Eggum
Unstad
Lofoten