Polarsirkelsenteret

MONUMENT: Monumentet som markerer polarsirkelen på Saltfjellet. I bakgrunnen Polarsirkelsenteret, som ble åpnet 13. juli 1990.  - Klikk for stort bildeMONUMENT: Monumentet som markerer polarsirkelen på Saltfjellet. I bakgrunnen Polarsirkelsenteret, som ble åpnet 13. juli 1990. Foto: Billy Jacobsen / NRK, 2009 ( Billy Jacobsen / NRK, 2009)Polarsirkelsenteret ligger ved E6 midt på Saltfjellet i Nordland, nesten 700 meter over havet.

Senteret ble åpnet 13. juli 1990, og har blitt et av de mest besøkte turistpunktene i Nord-Norge.

 

Butikksjef

-Det er storveis å være butikksjef her oppe, sier Daniel Brændmo under NRK Nordlands reportasjebesøk sommeren 2009. Og tilføyer at han sjøl er imponert over den store souvenir- og gavebutikken i Polarsirkelsenteret.
 

Anbefalt radio - reiseliv på Saltfjellet. Daniel Brændmo og reporter Tore Gjerløw, 2009:

 

Rikt minne

Polarsirkelsenteret har vært hans arbeidsplass om sommeren i snart ti år.
-Sesongen varer fra 1.mai til 15. september og i løpet av noen hektiske sommermåneder kommer det rundt 160.000 tusen turister innom senteret, mange på jakt etter en minnerik souvenir, sier Brændmo.

Populære postkort

-Hva er mest populært?
-Det som det går mest av i antall er postkort som blir stemplet med eget eksklusivt Polarsirkelstempel. Men også t-skjorte med polarsirkelmotiv på ser ut til å være stort for folk.
BUTIKKSJEF: Da dette bildet ble tatt hadde Daniel Brændmo vært butikksjef ved Polarsirkelsenteret i snart ti år. Han trives godt sammen med turistene.  - Klikk for stort bildeBUTIKKSJEF: Da dette bildet ble tatt hadde Daniel Brændmo vært butikksjef ved Polarsirkelsenteret i snart ti år. Han trives godt sammen med turistene. Foto: Tore Gjerløw / NRK 2009 ( Tore Gjerløw / NRK 2009)

Eksotisk

-Det er eksotisk å krysse polarsirkelen og det er derfor så mange kommer hit, sier Brændmo, som til daglig bor i Fauske kommune.

Selve polarsirkelen

Polarsirkelen er markert rett gjennom bygningen. Senteret inneholder også en utstillingsdel med både kunst, næringsliv og reiseliv. Og ei utstilling av arktiske dyr.

Redusert trafikk

Sommeren 2009 kunne Brændmo og hans kolleger registrere nedgang i trafikken over Saltfjellet, og dermed antall besøkende.
-Dette er nok et utslag av finanskrisa, men det strålende sommerværet sørger for at vi har nok å gjøre. Dessuten er vi evige optimister i denne bransjen, sier Brændmo.

Anbefalt radio - Kong Haakon åpner "Nordlandsveien", veien over Saltfjellet 3. juli 1937: 

Anbefalte artikler:

Rana
Naturen i Rana
Nordlands høyeste fjell
Lofotr Vikingmuseum