Vikinger på Vestvågøya

MUSEUM: Rekonstruksjonen av vikinghuset på Borg, slik forskerne mener originalen så ut.  - Klikk for stort bildeMUSEUM: Rekonstruksjonen av vikinghuset på Borg, slik forskerne mener originalen så ut. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)Vestvågøya i Lofoten er særdeles rik på fortidsminner. Det er særlig gjort mange funn fra vikingtiden.

Det mest kjente funnet er gjort på Borg, der det var høvdingsete, ett av 10 - 15 høvdingseter som er registrert i det nordlige Norge.

 

Anbefalt radio - Om det store vikingfunnet Borg i Lofoten. Ved Tom Søbstad, 1988:


BILDET i spilleren viser detalj fra utskjæringer i det rekonstruerte langhuset ved det Lofotr Vikingmuseum, som ble åpnet cirka sju år etter dette radioprogrammet.
 

Anbefalt radio - Amatørarkeolog Kåre Ringstad om sine oppdagelser. Ved Frank A. Jenssen, 1982:


BILDET i spilleren viser Vikjorda-området på sørsida av Vestvågøy i Lofoten. Foto: Billy Jacobsen.


 

83 meter langt hus!

Om vi går tilbake til perioden før cirka år 900 år, ville vi finne et av de største husene som overhodet er kjent fra vikingtiden - med en lengde på ikke mindre enn 83 meter! Med fem store rom, inndelt med bolig i den ene enden og fjøs og stall i den andre.
Dette høvdinghuset ble forlatt på slutten av 900-tallet, ifølge museets egen informasjon, som på sin hjemmeside blant annet sier dette om årsakene:
"Dette var en tid med store omveltninger. (...) Vi vet at flere store høvdinger flyttet til Island på slutten av vikingtiden. Mange av disse dro på grunn av maktkonflikter hjemme."

Høvdingen flyttet

Og Olaf Tvennumbruni, høvdingen på Borg, var en av de som flyttet til Island.

Utgravninger

Utgravningene pågikk over flere år på 1980-tallet, og senere ble en kopi av dette store byggverket reist på stedet - Lofotr Vikingmuseum - som med sine gjenstander og inventar får deg til å føle deg hensatt til jernalderen.

Vikingskip

En 23 meter lang kopi av Gokstadskipet, Lofotr, hører blant også med til dette tidsbildet, og ligger i havna på museumsområdet.
Lofotr Vikingmuseum, med det storslåtte rekonstruerte høvdingehuset, troner på en høyde på Borg, like ved dagens E10.

Anbefalt radio - Vikingblod i årene. Program fra Vikingmuseet i Lofoten. Ved Billy Jacobsen, 2008:


BILDET i spilleren er fra utstillingen ved Lofotr. Foto: Nina Skurtveit.

Anbefalte artikler:

Vestvågøy
Vikingtid
Lofotr Vikingmuseum
Frikk Harald Bjerkli – bonden som avdekket vikingtuftene
Hustufter ved Leknes
Vágar
Hålogaland