Fauskemarmor

DEKOR I HAGER: Fauskemarmor som singel. Populært sjølplukk.  - Klikk for stort bildeDEKOR I HAGER: Fauskemarmor som singel. Populært sjølplukk. Foto: Torvald Bie ( Torvald Bie)Fauskemarmoren er trolig Norges mest kjente marmor. Bergarten er en kalkspatmarmor, og har vært tatt ut av bruddet på Fauske siden 1895.

 

Anbefalt radio:

 

 

 

 

 


SØYLE av marmor i sentrum. Fauskemarmor pryder flere rundkjøringer i byen.  - Klikk for stort bildeSØYLE av marmor i sentrum. Fauskemarmor pryder flere rundkjøringer i byen. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)
På 1930-tallet var det på det meste 150 mennesker i jobb med marmor på Fauske.
 

 

 

I FN-bygningen

Fauskemarmoren er for en stor del brukt til bygningsstein innendørs, og kjente bygninger både i Norge og utlandet kan smykke seg med denne særegne rosa marmoren, for eksempel Oslo Rådhus, Oslo Tinghus, Gardermoen lufthavn og FN-bygningen i New York.
 

Attraktiv singel

-I løpet av ett år tar vi ut ca. 400 kubikkmeter marmor her i bruddet. Blokkene vi tar ut er på mange tonn hver, og for at minst mulig stein skal gå til spille, blir en hel del knust ned til singel og pukk. Dette bruker folk i Tyskland og Holland i hagene sine, forteller daglig leder i selskapet Norwegian Rose, Torvald Bie, i en reportasje på NRK sommeren 2009.
TIL KINA: Daglig leder i Norwegian Rose klar for å sende ei marmorblokk på 18,9 tonn til Kina.  - Klikk for stort bildeTIL KINA: Daglig leder i Norwegian Rose klar for å sende ei marmorblokk på 18,9 tonn til Kina. Foto: Kari Mette Skreslet / NRK 2009 ( Kari Mette Skreslet / NRK 2009)
 

Marmor som sjølplukk

-Turistene vil gjerne inn og se i bruddet, men her kjører vi store maskiner, så av hensyn til sikkerheten kan vi dessverre ikke tillate dette.
Men i sommerhalvåret legger vi ut steiner i forskjellige størrelser ved innkjørselen, og disse får bein å gå på!
 

De siste driverne?

Norwegian Rose holdt på dette tidspunkt driften i gang med tre ansatte på Fauske. Så spørs det om Torvald Bie og hans kolleger også ble de aller siste drivere i marmorbruddet på Fauske; for et halvt år senere innstilte nemlig selskapet virksomheten.
Forklaringen var sviktende etterspørsel.
 

Anbefalte artikler:

Fauske
Skulpturlandskap Nordland i Fauske