Næringsliv i Røst

TØFFISK: Tidlig sommer og tørrfisken ferdig til å fraktes i hus.  - Klikk for stort bildeTØFFISK: Tidlig sommer og tørrfisken ferdig til å fraktes i hus. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)Det er naturligvis fiskeriene som til alle tider har gjort at Røst i det hele tatt er befolket.

Røsthavet er i gode år særdeles fiskerikt - og naturligvis er det lofotsesongen og skreien som spiller hovedrollen.

 SAU: Sauer har alltid vært en del av livsgrunnlaget på Røst, her ved steinkirkeruinen på Røstlandet.  - Klikk for stort bildeSAU: Sauer har alltid vært en del av livsgrunnlaget på Røst, her ved steinkirkeruinen på Røstlandet. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)

 

 

Sauer

 

 

Av naturgitte grunner kan Røst neppe betegnes som noen stor jordbrukskommune. Ikke desto mindre beiter 800 sauer (år 2005) på de saftige gressgangene mellom stein og berg - som fører til at Røst kan vise til seks årsverk innen jordbruket.
 

Kyr

I tidligere tider var det også vanlig å holde seg med kyr på øya, avstanden til fastlandet var nok i lengste laget for å kunne skaffe seg fersk melk.
 

Reiseliv

Reiselivsnæringen har vært i rask utvikling de siste årene. Med den særegne naturen, med fisken og fuglene og havet, er det ikke til å undres over at mange søker hit. Og det har med årene kommet flere overnattingssteder.
 

Solid verdiskapning

Røst hører for øvrig til blant de kommuner her i landet som kan vise til størst verdiskapning pr. innbygger.
 

Anbefalte artikler:

Røst
Fiskerisøster Lilly Borge refset helsedirektøren