Reiseliv i Sømna

STILLE VEI: Anne Røde på en av de stille veiene i Sømna; med lokal mat i tina.  - Klikk for stort bildeSTILLE VEI: Anne Røde på en av de stille veiene i Sømna; med lokal mat i tina. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)
REISELIV: På fergeleiet i Vennesund ligger et av de store reiselivsanleggene i Sømna.  - Klikk for stort bildeREISELIV: På fergeleiet i Vennesund ligger et av de store reiselivsanleggene i Sømna. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)
Hvis målet er Det Koselige Reiseliv, ja så kan Sømna på Sør-Helgeland i Nordland være midt i blinken, ifølge Anne Røde.
-Her fins alle typer overnatting. Her fins et nettverk av sykkelveier som du knapt finner maken til. Her fins gode forhold for fiske. Og så treffer du mange hyggelige mennesker! Det skulle være mer enn grunner nok til å feriere i Sømna, sier Anne Røde i et møte med NRK sommeren 2009.Fordums landhandelAnne Røde, leder av Helgeland Museum avdeling Sømna, har tatt oss med til et fordums handelssenter i bygda. For da vi ba henne presentere en lokal attraksjon for oss, sa hun ”Ner-Foreninga”.

Anbefalt radio:


Og selv om den nedre foreningen, i motsetning til navlen, som i sin tid var slengnavnet på den øvre'' foreningen, så snakker vi kun om andre ord for Samvirkelag, butikker med rikholdig varesortiment. I dette tilfeller den nedre butikken i bygda, Ner-Foreningen.
LANDSKAP fra Skålvik i Sømna.  - Klikk for stort bildeLANDSKAP fra Skålvik i Sømna. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)Nord-Norges kornkammer

-Dette er så å si sentrum av selve historien her, sier Anne Røde, som stolt forteller at Sømna en gang var Nord-Norges kornkammer, og fortsatt kanskje er den største landbrukskommunen i landsdelen.
Men det gamle nedre Samvirkelaget, som en gang også huset bakeri, står tomt og til forfall – noe Røde ikke tror kan vare altfor lenge.
BRYGGEMILJØ i Sømna.  - Klikk for stort bildeBRYGGEMILJØ i Sømna. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)

-Venter på en kreativ sjel

-Hus som dette bare venter på ei kreativ sjel, sier hun, og tenker kanskje på noe som også kan være til gagns for reiselivet, for hun ser betydelig potensiale for fortsatt utvikling av reiselivsnæringen i Sømna.

Anbefalte artikler:

Sømna
Samferdsel i Sømna
Naturen i Sømna