Samisk reiseliv i Ballangen

LAVVO HØRER MED: Pippirasiida byr på restaurant, hytter og lavvo.  - Klikk for stort bildeLAVVO HØRER MED: Pippirasiida byr på restaurant, hytter og lavvo. Foto: Kjell Mikalsen / NRK 2010 ( Kjell Mikalsen / NRK 2010)
SAMISK CAMPINGPLASS: Ingolf Kvandal i Ballangen har bygget en samisk campingplass. - Klikk for stort bildeSAMISK CAMPINGPLASS: Ingolf Kvandal i Ballangen har bygget en samisk campingplass.Foto: Kjell Mikalsen / NRK 2010 ( Kjell Mikalsen / NRK 2010)
Av Kjell Mikalsen og Billy Jacobsen
Navnet er Pippirasiida, ligger i Kalvåsen og er et samisk innslag i reiselivet i Ballangen.
– Navnet er litt spesielt. Pippira er en høyde like gården her og siida betyr tun, forteller Ingolf Kvandal i et møte med NRK Nordland høsten 2010.Samisk campingplass

Da har han brukt de to foregående årene på bygge opp det han kaller en samisk campingplass.
-Her på Pippirasiida i Ballangen kan du leve som same en dag eller ei uke, oppfordrer Kvandal.
Han byr på restaurant, hytter og lavvo.
-Etter hvert skal vi få flere bygg som inneholder gjenstander slik som samene hadde i gamle dager.
Ingolf Kvandal har samisk bakgrunn, men har aldri levd som reindriftssame. Nå har han imidlertid av interesse for samisk historie skapt en samisk campingplass i Kalvåsen i Ballangen
 

Anbefalt radio:Som en hvelvet båt

I Kalvåsen bodde folk i gamle dager i forskjellige typer gammer før de bygget tømmerhus. Dette er noe av det Kvandal vil gjenskape, og bygningen som inneholder restaurant ligner på en lavvo fra utsiden, og når man kommer inn i bygget ser det ut som en hvelvet båt.
%#%RESTAURANT: Bygningen som inneholder restaurant ligner på en lavvo fra utsiden, og en hvelvet båt fra innsiden. - Klikk for stort bilde%#%RESTAURANT: Bygningen som inneholder restaurant ligner på en lavvo fra utsiden, og en hvelvet båt fra innsiden. (%#%RESTAURANT: Bygningen som inneholder restaurant ligner på en lavvo fra utsiden, og en hvelvet båt fra innsiden.)

Samisk opplevelse

– Jeg har valgt den formen på bygget siden de som bodde her i området var samer, som også deltok i Lofotfisket. Når alt er på plass skal folk kunne komme hit, bor her en da eller uke, og oppleve hvordan det er å leve som same, forteller Ingolf Kvandal.
Det har ikke vært reindrift i Kalvåsen siden 1930- tallet. Men kanskje det blir en løsning med reinsdyr i området på lengre sikt, ifølge innehaveren.
-Men maten vi serverer her på Pippirasiida blir nok å inneholde en del reinkjøtt. I tillegg så blir det vanlig husmannskost basert på sau og annet kjøtt som finnes på en vanlig bondegård, sier Kvandal.

Investering

Kvandal har fått omlag 600.000 kroner i støtte fra Innovasjon Norge til utbyggingen.
– Men så lang har det kostet rundt to millioner kroner å bygge anlegget, forteller Ingolf Kvandal i NRK-intervjuet, like før åpningen av Pippirasiida i september 2010.

Anbefalte artikler:

Ballangen
Næringsliv i Ballangen
Samiske opplevelser