Sementfabrikken i Kjøpsvik

FABRIKKEN: Sementfabrikken i Kjøpsvik.  - Klikk for stort bildeFABRIKKEN: Sementfabrikken i Kjøpsvik. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)

Planene om en sementfabrikk i Kjøpsvik ble lansert i 1916 av lensmann Johan Kokaas og i oktober 1918 ble Nordland Portland Cementfabrik A/S ble stiftet. Produksjonen av sement kom i gang i 1920.

Provisorisk kai med ekspedisjonshus. Utsprengning av fabriktomt 1918. Lensmann Kokaas og frue følger med - Klikk for stort bildeProvisorisk kai med ekspedisjonshus. Utsprengning av fabriktomt 1918. Lensmann Kokaas og frue følger med

Anbefalt radio:

 


MOT ALLE ODDS: Lensmann Johan Kokaas møtte betydelig skepsis da han lanserte planene om sementfabrikk. Her på sokkel i Kjøpsvik.  - Klikk for stort bildeMOT ALLE ODDS: Lensmann Johan Kokaas møtte betydelig skepsis da han lanserte planene om sementfabrikk. Her på sokkel i Kjøpsvik. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)

 

Selskapet stiftes

Nordland Portland Cementfabrikk startet opp under første verdenskrig.
Forutsetningene for å produsere sement i Kjøpsvik var gode: Isfri havn, fosser som kunne gi elektrisk kraft og store forekomster av selve grunnlaget i sement, kalkstein.

Usikre tider

Den første tiden var usikker. Den økonomiske oppgangen under første verdenskrig dabbet av, og det var få som trodde en sementfabrikk i Kjøpsvik hadde livets rett da Johan Kokaas lanserte sine planer i 1916. 

Kokaas hadde flere år tidligere hadde sikret seg rettighetene til de store kalksteinsforekomstene, og arbeidet videre med prosjektet. To år senere, i 1918, ble selskapet Nordland Portland Cementfabrikk stiftet. Johan Kokaas ønsket at fabrikken skulle bygges og drives med nord-norsk kapital, men slik gikk det ikke.
 

Fabrikken bygges. Februar 1920. - Klikk for stort bildeFabrikken bygges. Februar 1920.

Jekt brukt som lastepram i forbindelse med bygginga. - Klikk for stort bildeJekt brukt som lastepram i forbindelse med bygginga.

Danske investorer

Pengene måtte til slutt hentes sørfra og fra det danske firmaet F. L. Smith som også sto for planleggingen av anlegget. Dermed var verdens nordligste sementfabrikk et faktum ved en fjord i Nordland.

Grunnarbeid for dykdalber. To menn i dykkerdrakt. 1947 - Klikk for stort bildeGrunnarbeid for dykdalber. To menn i dykkerdrakt. 1947

Forskalling og støpning av pakkeri med kai. 1951 - Klikk for stort bildeForskalling og støpning av pakkeri med kai. 1951

Oljetankanlegget bygges. 1947 - Klikk for stort bildeOljetankanlegget bygges. 1947

Monopol i nord

Der var flere sementfabrikker i Norge, som hadde monopol på salg av sement i hver sin del av landet. Fabrikken i Kjøpsvik hadde alt sementsalg i hele Nord-Norge. Denne monopolavtalen virket fram til i 1960-årene da markedet ble åpnet, og fabrikkene stort sett kunne selge sementen der de ville. Dette førte til at de tre fabrikkene i Dalen, på Slemmestad og i Kjøpsvik ble slått sammen og tok navnet A/S Norcem.

Forskaling og støping av pakkeri med kai. - Klikk for stort bildeForskaling og støping av pakkeri med kai.Plassering av maskingodset. Februar 1955. - Klikk for stort bildePlassering av maskingodset. Februar 1955.

Kampen for fabrikken

På slutten av 70-tallet var faren overhengende for at fabrikken i Kjøpsvik kunne bli lagt ned. Norcem ville samle sementindustrien under et tak i Verdal. En seig og bitter kamp startet, der hele lokalsamfunnet engasjerte seg for å beholde selve livsnerven i Kjøpsvik.

Kjettingsonen i ovn III repareres. April 1960 - Klikk for stort bildeKjettingsonen i ovn III repareres. April 1960S Pedersen reparere slamforvarmeren i ovn III. April 1960 - Klikk for stort bildeS Pedersen reparere slamforvarmeren i ovn III. April 1960Fabrikken fotografert i 1962 - Klikk for stort bildeFabrikken fotografert i 1962

Flaggene til topps

Norcem-ledelsen bøyde av, skrinla planene for fabrikken i Verdal og besluttet i stedet å bygge en ny og moderne fabrikk i Kjøpsvik. Flaggene gikk til topps da Kong Harald i 1992 kunne erklære nyfabrikken for åpnet.
Dermed kunne et industrieventyr i ei lita nord-norsk bygd fortsette.
Senere ble Norcem innlemmet i det internasjonale storselskapet Heidelberg Cement Group.
Pr. 2018 drives fabrikken i Kjøpsvik med cirka 150 ansatte.


 

Anbefalt fjernsyn anno 1985: Tysfjord Sang og Sement. Ved Jan Ottar Bjørklund:

 

 

Anbefalte artikler:

Tysfjord
1900-tallet i Tysfjord
Kolbjørn Varmann