Skrei

 

Skrei er betegnelsen på en gytemoden torsk som om vinteren og våren skrider inn til kysten for å gyte. Navnet skrei kommer nettopp av skride.

Denne årstiden skrider millioner av skrei (også kalt norsk-arktisk torsk) fra oppvekstområdene - særlig i Barentshavet - og til kysten og "fødehavet" sitt for å gyte. Gytingen skjer langs hele kysten av Nord-Norge og ned til Mørekysten - tradisjonelt i størst mengder (cirka 40 prosent ifølge tall fra 2013) til Lofoten.


 

Ser like ut

Det er vanskelig å se forskjell på skrei og kysttorsk (og fjordtorsk), enn si umulig for et utrent øye, men skrei og kysttorsk skal være genestisk adskilte bestander, som ifølge forskere heller ikke blander seg.
 

Skjegg

Torsken har tre ryggfinner, to gattfinner, halefinne, er svakt overbitt, og kjennetegnes med skjeggtråd. Fargen varierer noe, alt etter tilholdssted, og veksler mellom grå, olivengrønn, brun eller rødbrun (av tilværelsen i tareskog, f.eks.).
Den kan bli 180 centimeter lang og veie helt opptil 55 kilo. Skreien blir gjerne større enn kysttorsken.
 

Gyting

Få har skrevet om torsk og skrei med kunnskap og entusiasme, og samtidig med nennsom litterær penn, som forfatteren Frank A. Jenssen, i boka TORSK - fisken som skapte Norge.
Her en liten bit fra Jenssens beskrivelsen av selve gytingen, som skjer på 50 til 200 meters dyp ved at "hanntorsken etter omfattende kurtisering legger hodet varsomt mot hunnens hode mens begge glir langsomt fremover. Så siger hannen mer over på siden og nesten på rygg, og med gattåpningene mot hverandre sender hunnen ut egg og hannen melke som virvles vakkert i sporens slag."
FULLHENGT: Tørrfisk - herunder hau - på Værøy, like før den tas ned fra hjell.  - Klikk for stort bildeTØRKET SKREI: Tørrfisk - herunder hau - på Værøy, like før den tas ned fra hjell. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)
 

Skreimølje

Skreimølje er en ualminnelig slitesterk tradisjonsrik matrett, særlig i Nord-Norge, som består av kokt skrei, med lever og rogn.
I tidlige tider var det vanlig å koke alt i samme gryta, hvorav ordet mølje, men etter at elektrisiteten og komfyren gjorde sine inntog, og det ble enklere å lage mat i flere kasseroller, så ble ingrendiensene kokt hver for seg.
Til mølje serveres kokt potet og flatbrød.
 

Anbefalt fjernsyn - Eventyrfiske! - sendt 5. april 2011:

 

 

 

Anbefalt radio:

 

 

Kilder:
NRK
Norges Fiskerihøgskole""
"Den lille boken om Lofoten" (Essays, Billy Jacobsen)
Torsk (Frank A. Jenssen, Kagge forlag 2012)''

 

 

Anbefalte artikler:

Tørrfisk
Våg tørrfisk og vekt tørrfisk
Lofotfisket
Lofoten