Smeden i Sund

 

LOFOTSMEDEN: Tor Vegard Mørkved utenfor den velkjente smia i Sund.  - Klikk for stort bildeLOFOTSMEDEN: Tor Vegard Mørkved utenfor den velkjente smia i Sund. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)

 

Anbefalt radio - Smeden i Sund, Tor-Vegard Mørkved, og reporter Billy Jacobsen, 2009:

 

 

 

 

BILDET i spilleren viser produkt fra "Sund Fiskerimuseum" / "Smeden i Sund". Foto: Sund Fiskerimuseum.

Smeden i Sund har i mange år vært en av de mest besøkte attraksjonene i Lofoten sommerstid, og er et begrep i nordnorsk reiseliv.
Smeden i seg selv har vært den største attraksjonen. Fra 1989 har vært Tor Vegard Mørkved vært smeden. Han er innehaver og sjef på anlegget, etter at han lenge hadde gått i lære hos grunnleggeren av virksomheten, Hans Gjertsen, som forøvrig fortsatte som smed og altmuligmann ei god stund etter Mørkveds overtagelse.
 

 

 

Foregangsmann i reiselivet

Hans Gjertsen begynte med et lite verksted på Sund, for kystfiskeflåten.
Men allerede på 1960-tallet begynte han å vende virksomheten i retning reiseliv og opplevelser. Blant annet med et båtmotormuseum, hvor motorer fra f. eks Wichmann, Hein, Union og Normo jevnlig startes.
 

Anbefalt fjernsyn: Smeden i Sund, ved Tore Skoglund, 1998:

 


 

 

Merkevare

Og turistene kommer tett på når Lofotsmeden svinger hammeren over sitt glødende jern, som snart blir en skarv; selve merkevaren ved kunstsmia på Sund.
MERKEVARE: Tor Vegard Mørkved smir skarver av sitt glødende jern.  - Klikk for stort bildeMERKEVARE: Tor Vegard Mørkved smir skarver av sitt glødende jern. Foto: Billy Jabobsen / NRK 2009 ( Billy Jabobsen / NRK 2009)
Og Tor Vegard ser slettes ikke ut til å mistrives med publikum så tett innpå mens han jobber.
 

Intens sesong

-Det går bare godt! Men så er det kun i et par sommermåneder at det er på dette viset. Når høstmørket senker seg er det ikke en kjeft her nede, sier Mørkved i en radioreportasje på NRK sommeren 2009.
 

Lærling hos Hans

Sjøl startet Tor Vegard Mørkved som lærling i kunstsmia. Og etter hvert kunne han altså overta, slik at han dermed Den Andre Smeden i Sund; full av beundring og takknemlighet overfor Den Første.
 

-Han Hans var utrolig

-Han Hans var utrolig, helt aldeles utrolig. Jeg har hatt en fantastisk læremester! Og han var forut for sin tid, som startet med turisme så tidlig, sier Tor Vegard Mørkved om Hans Gjertsen, mannen som altså dro det hele i gang, og som ikke minst ble berømt for skarvene han skapte.
 

Fylkets kulturpris til Petra og Hans

Hans Gjertsen var utviklsomt en av pionerene i nordnorsk reiseliv. Men også kona, Petra Gjertsen, var i mange år aktivt med i driften av anlegget på Sund.
I 1980 fikk ekteparet Petra og Hans Gjertsen Nordland fylkeskommunes kulturpris for "fremragende kulturarbeid og kunsthåndverk".
 

Anbefalt radio - Kunstsmed Hans Gjertsen i samtale med Frank A. Jenssen i 1984:

 

 

BILDET i spilleren viser en Nagra lydbåndopptaker som ble brukt den tiden denne reportasjen ble lagd. Foto: Atle Markeng / NRK.

 

 

Anbefalte artikler:

Flakstad
Næringsliv i Flakstad
Nordland fylkeskommunes kulturpris