Sørfoldrosa

KJØLIG: Svenske sommerturister har ingen ting imot å få rosetips i tre grader pluss når de besøker Sørfoldrosa og Stein Martinussen.  - Klikk for stort bildeKJØLIG: Svenske sommerturister har ingen ting imot å få rosetips i tre grader pluss når de besøker Sørfoldrosa og Stein Martinussen. Foto: Kari Mette Skreslet/ NRK ( Kari Mette Skreslet/ NRK)

I 1993 ble gartneriet Sisoflor etablert i Sørfold kommune, som ligger i Salten i Nordland.'
Siden ble Sørfoldrosa et varemerke for kommunen, og Sisoflor det største gartneriet i Nord-Norge.

 

 

 

Spillvarme

Det er spillvarme fra industribedriften Elkem Salten som brukes til å varme opp de nesten 10.000 blomstrende kvadratmeterne som utgjør gartneriet.
 

Turister

Gartneriet har tiltrukket seg turister fra fjernt og nær, og gartneriarbeider Stein Martinussen har om somrene tatt imot busslaster med skuelystne, og vist dem rundt i det mildt sagt store gartneriet.
 

Anbefalt radio:Overrasket

-De blir alltid veldig overrasket når de kommer hit. At vi kan ha et så stort gartneri i ei lita bygd som vår, med så mye roser og så mye blomster - det er det ikke mange som kunne ha gjettet, sier Martinussen da NRK Nordland er på reportasjebesøk sommeren 2009.

Vilka vackra blommor!

Denne dagen er det en bussende gjeng fra Arjeplog som er gjester i gartneriet, og Stein Martinussen tegner og forklarer for de storøyde svenskene.

Automatisert

-Sisoflor er Nord-Norges største produsent av roser. Alt her inne er hundre prosent automatisert: Gardiner i taket sørger for at det blir mørkt om natta. 65 meter lange takluker sørger for lufting, og vanningen går ”av seg selv”. Det hele styres av datamaskiner. Så jobben vår består i å plukke rosene – ca én million i året.

Kortreiste roser varer lengst

Vandringen fortsetter inn på kjølelageret, der Aqua, Avalanche, El Toro, Carribbean, Vendela, Prima Ballerina og ti sorter til står pent sortert og plassert i bøtter. Ferdig pakket og klare for utsending. Det er bare tre kalde grader inne på kjøla, men det er varme og begeistrede bifall som kommer fra svenskene på omvisning.

Holdbar

-Jeg fikk en bukett roser herfra en gang, sier en av damene, -og den holdt seg vakker i tre uker. Det kommer sikkert av at de har fått så godt stell, og at reisen fra Sørfold til Arjeplog ikke har vært så lang.
Og det var ikke fritt for at det reiste noen flere Sørfoldroser til Sverige også etter denne omvisningen på Sisoflor.

Anbefalte artikler:

Sørfold
Næringsliv i Sørfold