Tørrfisk

HAMNØY 1999: Remy Pedersen langer torsk som skal henges på hjell til Trond Freddy Sæthre.  - Klikk for stort bildeHAMNØY 1999: Remy Pedersen langer torsk som skal henges på hjell til Trond Freddy Sæthre. Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX ( Terje Bendiksby / SCANPIX)

Det store innsiget av gytemoden skrei (torsk) skjer nettopp mens tørkeforholdene i Lofoten er optimale.

 


Anbefalt radio - fra 2011:



FULLHENGT: Tørrfisk - herunder hau - på Værøy, like før den tas ned fra hjell.  - Klikk for stort bildeFULLHENGT: Tørrfisk - herunder hau - på Værøy, like før den tas ned fra hjell. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK 2009)
Fisken tørkes på hjeller av tre, råvedstenger. I Lofoten skjer hengingen av torsk tradisjonelt fra midten av mars til midten av april. Senere blir temperaturen for høy. Inntaket skjer vanligvis fra midten av juni.

 

Tørrfisken sorteres i et tjuetalls forskjellige klasser. De største markedene fins i Italia, som (pr. 2004) kjøper 2/3 av den norske produksjonen av tørrfisk.
Cirka 70 prosent av lofotskreien går (pr. 2004) til tørrfiskproduksjon. Resten saltes i all hovedsak, og går oftest videre til klippfiskproduksjon.
Allerede rundt år 1000 år ble det eksportert tørrfisk fra Lofoten, og i svært lange perioder var dette Norges viktigste handelsvare.
Fremdeles skaper tørrfisken betydelige verdier, og produksjonsmetoden er den samme gamle.
 

Anbefalt radio:


Kilder:
NRK
"Den lille boken om Lofoten" (Essays, Billy Jacobsen)

 

Anbefalte artikler:

Våg tørrfisk og vekt tørrfisk
Lofotfisket
Skrei
Hjellosing
Lofoten
Vágar
Kabelvåg - den gamle lofotbyen

Nidarosdomen bygd på tørrfisk

 

Fant du det du lette etter?