Naturen i Nordland

Bleiksøya i Andøy.  - Klikk for stort bildeBleiksøya i Andøy. Foto: Billy Jacobsen ( Billy Jacobsen)

 

Her finnes artiklene som handler om naturen i Nordland. Dette er også ordnet kommunevis: Naturen i Alstahaug, naturen i Andøy osv..


TROLSK: Per Kåre Hatten hadde nok en mer trolsk lekeplass enn barn flest. Nå driver han reiselivsbedriften ved fjellets fot.

 Først i voksen alder forsto Per Kåre Hatten hvilken spesiell lekeplass han hadde som guttunge.

 
VET HVA DE SNAKKER OM: Børt Erik Nystad ved Beiarn Turistsenter og rådmann i kommunen, Ole Petter Nybakk, selv ivrige laksefiskere, deler gjerne den gode fiskeopplevelsen med turistene.

 Beiarelva eller Storåga som den også blir kalt, er mer enn 50 kilometer lang. Den er en av de største elvene i Nordland, og kjent som ei særlig god lakseelv.

 

 På Arstad ble det i 1971 gravd ut en godt bevart hustuft fra vikingtiden. Blant funnene var også en gullring, anslått å være fra 1100-tallet.

Arbeidet med å gjøre Bodømarka tilgjengelig for rekreasjon og naturopplevelser for allmennheten går langt tilbake. Anton Gisle Johnson og Håkon Evjenths kart fra 1947 viser et finmasket nett av skiløyper innover i marka. Men det var først med byggingen av lysløypa fra Hunstad til Mørkved, Humørløypa, som foregikk fra 1982 til 1987, at arbeidet med tilrettelegging for det enkle friluftsliv i Bodømarka fikk retning og kraft. Andelslaget Humørløypa førte ganske sømløst over i A/L Bodømarkas Venner (BMV) i begynnelsen av 1987. De første åra sto BMV i spissen for utbyggingen av lysløypenettet i Bodømarka, etableringen av Bestemorenga sports- og fritidspark, NM-løypene mv. I de seinere år har BMV arbeidet videre med utvikling av det bynære turstinettet, drevet vedlikehold av stier og installasjoner, ryddet skog og kratt, satt opp hvilebenker og bygd gapahuker. Et betydelig antall dugnadstimer har årlig blitt nedlagt av voksne kvinner og menn.

VERTSKAP: Nina og Bjørn Arne Fris foran en del av ferieanlegget de har bygd opp på Nesna.

Nesna Feriesenter ble overtatt av ekteparet Nina og Bjørn Arne Fris i 1997. Siden har det skjedd en betydelig utvikling av anlegget.

 
«DE SJU SØSTRE» slik fjellkjeden kan fortone seg fra Dønna.

 Fjellkjeden ”De sju søstre” i Alstahaug kommune på Helgeland i Nordland har alltid gjort inntrykk på folk.

 

Dronning Sonja har gjort turen over ytterværene i Øksnes til en av Vesterålens mest populære vandringsruter blant turfolk.

SJØHUS: Efjord Sjøhus består at moderne sjøhus med alle fasiliteter, og på brygga kan de som leier båter gjøre til fangsten etter endt fisketur.
 

Helt siden de tre Efjord-bruene ble åpnet i september 1969, har folk nærmest stått i kø for å få seg hyttetomt i naturperlen.

REPORTER: NRK-reporter Monica White Martinsen kloss på Engabreen.

Tusener på tusener av turister har vært der, også berømtheter som Fritjof Nansen og Keiser Wilhelm; for å se Meløys største attraksjon, Engabreen, ofte også uttalt Engenbreen, som er en arm av Svartisen.