Fjellheisen i Narvik

BRATT: Det er bratt, men ikke skummelt å ta gondolbanen fra byen til endestasjonen som ligger 656 meter over havet.  - Klikk for stort bildeBRATT: Det er bratt, men ikke skummelt å ta gondolbanen fra byen til endestasjonen som ligger 656 meter over havet. Foto: Kjell Mikalsen / NRK 2009 ( Kjell Mikalsen / NRK 2009)Turistmål nummer 1 i malmbyen Narvik er fjellheisen. Her får du utsikt helt til Lofotveggen.

 


Anbefalt radio:


LUFTIG: På terrassen til fellheisrestauranten føler folk at de svever over Narvik.  - Klikk for stort bildeLUFTIG: På terrassen til fellheisrestauranten føler folk at de svever over Narvik. Foto: Kjell Mikalsen / NRK 2009 ( Kjell Mikalsen / NRK 2009)
SJU MINUTTER: Iris Bartholsen mener utsikten fra gondolbanen kan ta pusten fra hvem som helst.  - Klikk for stort bildeSJU MINUTTER: Iris Bartholsen mener utsikten fra gondolbanen kan ta pusten fra hvem som helst. Foto: Kjell Mikalsen / NRK 2009 ( Kjell Mikalsen / NRK 2009)


-Herfra er det fantastisk utsikt over byen, over fjordene og fjellene rundt Narvik. Sånn som i dag når sola skinner ser vi helt til Lofotveggen, sier Iris Bartholsen - i heisen sammen med NRK Nordland en strålende sommerdag i 2009.
 

656 meter over havet

-Narvik fikk en ny og moderne gondolbane i 1995 (opprinnelig ble den bygd i 1957), og utsikten fra fjellheisrestauranten 656 meter over havet, og kan ta pusten fra hvem som helst, fortsetter Iris, byens turistsjef.

Gråvær ingen hindring

-Det er mange som kommer opp til restauranten for å ta en kopp kaffe eller for å nyte utsikten, og selv om det er dårlig vær så er det mange utlendinger som vil oppleve barsk nord-norsk natur fra terrassen på restauranten, sier Bartholsen.
SIN EGEN MÅTE: Artisten Jan Høiland (23) på gondolferd over Narvik sammen med sin kone i 1962.  - Klikk for stort bildeSIN EGEN MÅTE: Artisten Jan Høiland (23) på gondolferd over Narvik sammen med sin kone i 1962. Foto: Aage Storløkken Aktuell / Scanpix ( Aage Storløkken Aktuell / Scanpix)

Fagernestoppen

En voksen må ut med 100,- kroner (2009) for tur-returtransport med fjellheisen, men da får man oppleve en gondolbaneferd i særklasse.
Hele turen tar sju minutter med heisen fra byen og opp til fjellheisrestauranten.

Utgangspunkt for fjelltur

-Restauranten ved endestasjonen til gondolbanen er utgangspunktet for mange som vil ha seg en lengre fjelltur.

Enda høyere

Fagernestoppen ligger 1003 meter over havet, og det er en del som rusler opp dit for å få ennå bedre utsikt. På vinterstid er det mulig å ta stolheis til toppen, sier Bartholsen

Anbefalte artikler:

Narvik
Naturen i Narvik
Nordlands høyeste fjell