Naturen i Beiarn

SIRITIND i Beiarn en dag med nysne på toppen.  - Klikk for stort bildeSIRITIND i Beiarn en dag med nysne på toppen. Foto: Elisabeth Benum ( Elisabeth Benum)

Det mest karakteristiske med naturen i Beiarn er kanskje dalene slik de ligger omgitt av høye, vakre fjellrekker.

 

Den høyeste toppen er Skjelåtinden som rager 1640 meter over havet.

 

Anbefalt fjernsyn - 8.klasse ved Trones skole til Gråtådalen, høst 2010:
Dalene i Beiarn

Den lengste dalen er Beiardalen som strekker seg ca. 5 mil fra Staupåmoen til kommunesentret Moldjord.
Gråtådalen er en ca. 25 kilometer lang sidedal til Beiardalen.
Ellers finner vi Tollåtalen i denne delen av kommunen, mens Arstaddalen ligger nede i bygda mot Tverrvik.

Anbefalt radio - Reportasje fra Beiarelva med Ole Petter Nybakk, Børt Eirik Nystad og reporter Kari Mette Skreslet:


 

Beiarelva

SALTEN byr på store naturopplevelser. Beiarelva er populær blant sportsfiskere fra både i inn- og og utland.  - Klikk for stort bildePOPULÆR: Beiarelva har blitt ei svært populær elv for sportsfiskere fra både inn- og utland. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)Beiarelva eller Storåga som den også blir kalt, springer ut fra Svartisen og renner ut i Beiarfjorden ved Tverrvik. Elva har tilsig fra mange kilder: Fra Gråtåga, Tollåga, Ramskjelelva og Arstadåga. Beiarelva som med en lengde på mer enn 50 kilometerer en av de største i fylket er også en av våre beste lakseelver.
 

Skog og planter

I Beiarn er det mye drivverdig skog - furu, bjørk og gran - til og med alma har funnet veien over fjellet til kommunen, i et begrenset område ved Arstad. En annen sjeldenhet i Beiarn er flueblomen. Blomstene på denne planten er så forvirrende lik fluer at de virkelige fluene i svermetiden tar feil av blomsten og levende fluer. Det bidrar i sin tur til bestøvningen.

Anbefalt radio:Skifer og våtmark

Berggrunnen i Beiarn består i all hovedsak av skifer.
I våtmarksområdet Riebivaggi mellom Saltdal og Beiarn finner vi et hei- og myrlandskap. Her trives ande- og vadefugler særdeles godt.

Så vidt ved havet…

Det er bare på hengende håret at Beiarn har tilgang til havet. Den 20 kilometer lange Beiarfjorden mellom Sandhornøya og Straumøya er på sitt smaleste bare 60 meter bred. Landskapet langs fjorden er rikt på jettegryter, mens vi finner mange kalksteinsgrotter i Gråtådalen.
Beiarn er et populært utfartssted så vel sommer som vinter.

Anbefalte artikler:

Láhku nasjonalpark
Beiarn
Beiarelva