Naturen i Gildeskål

FUGLELIV: Rødstilk er en av de mange artene du finner i Gildeskåls rike av øyer, holmer og skjær.  - Klikk for stort bildeFUGLELIV: Rødstilk er en av de mange artene du finner i Gildeskåls rike av øyer, holmer og skjær. Foto: Odd Andersen ( Odd Andersen)

Om du kommer sjøveien langs leia til Gildeskål, vil det første som møter deg være en usedvanlig rik øyverden.

 

Anbefalt fjernsyn - strandhogg på Fugløy i Gildeskål i 1973:For der kan du gå i land på ikke mindre enn 660 øyer - i tillegg til en sann vrimmel av holmer og skjær.

 

Øyer og fuglefjell

FUGLØYA i Gildeskål.  - Klikk for stort bildeFUGLØYA i Gildeskål. Foto: Billy Jacobsen ( Billy Jacobsen)Størst av øyene er Sandhornøya med det nesten 1000 meter høye og karakteristiske fjellet Sandhornet. Over fjorden ligger de flate og pittoreske Arnøyene, så følger Fleina og lenger ute og sørover reiser Fugløya seg majestetisk med sine fuglefjell. Der finner du også et merkelig flygesandområde, der sanden renner som en foss ut av fjellet. Og aller ytterst i havet ligger Fleinvær. En fascinerende øyverden med rikelig tilgang på fugl og fisk.

Berglendt landskap

Kommer vi til fastlandet er det et berglendt landskap som møter oss. Spisse tinder og blankskurt fjell der Memaurtinden når opp i mer enn 1300 meters høyde. Landskapet er ellers preget av bukter, viker og poller.

Isbre

Den som måtte føle behov for å besøke en isbre finner også det innenfor kommunens grenser - Glombreen på grensen mot Meløy og også en bre ved Memaurtinden.

Elver, fossefall og sjøer

Elver, fossefall og sjøer er det heller ingen mangel på i Gildeskål, selv om noen av dem er regulert og omgjort til elektrisk kraft i Sundsfjord og Forså.

Grotter

Områdene ved Sundsfjorden og Sørfjorden er ellers rik på kalksteinsgrotter.

Utsikt

Fra “Grensen” - i skillet mellom Gildeskål og Meløy er det panoramautsikt, med midnattssol, til Lofotveggen og Røst i klart vær om sommeren.

Anbefalte artikler:

Gildeskål
Láhku nasjonalpark