Naturen i Hemnes

Klikk for stort bildeRØSSVATN: Utsyn over Røssvatn i retning sør mot Kjerringtind en dag i mai. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2009 ( Billy Jacobsen / NRK)Hemnes er en fjell- og vannrik kommune.

Høyeste fjelltopp er Oksskolten som i fjellmassivet Okstindan rager 1916 meter til værs, det er også Nord-Norges høyeste fjell.

 


 Brevandring

Området er et populært utfartsted for fjellvandrere, ikke minst for dem som liker å vandre på den store breen i området.
 

Anbefalt fjernsyn - Brevandring på Austre Okstindbre, september 2010:Gode fiskevann

Veien rundt Røssvatn til Nymo gir lett adkomst til dette naturskjønne området der det heller ikke er noen mangel på gode fiskevann.

Landets nest største

Elsfjorden og Sørfjorden har sine utløp i Ranfjorden som fortsetter innover forbi Hemneshalvøya. Røssvatn som er delt mellom Hemnes og Hattfjelldal, med størst andel til sistnevnte, er landets nest største innsjø og dekker et område på 219 km2. Og ligger 383 meter over havet.

Kraftutbygginger

Opprinnelig var Røssvatn mindre, men fikk sin nåværende størrelse etter de store kraftutbyggingene i området i 50-årene. Øvre- og Nedre Røssåga er to av fylkets største kraftverk. Tustervassdammen ved Bleikvasslia er blant landets største oppdemte vannmagasin.
BJØRN ved Røssvatnet i Hemnes.  - Klikk for stort bildeBJØRN ved Røssvatnet i Hemnes. Foto: Einar Solhaug / september 2007 ( Einar Solhaug / september 2007)

God jord

Elva Røssåga går i nord-sør retning gjennom et dalfør fra Røssvatn til Sørfjorden. Dalen som er åpen og vid har god dyrkningsjord. Gode forhold for jordbruk er det også på deler av Hemneshalvøya.

Skoggrensen

Skoggrensen går ved mellom 400 og 500 meter, og det forteller sitt om topografien i Hemnes når mer enn halvparten av arealet ligger over tregrensen. Men skogen trives likevel godt, både gran og furu og naturligvis bjørka, har vært- og er fortsatt - en viktig næringsvei for mange hemnesværinger. Så er da også mer enn 10 % av kommunens areal kledd med produktiv skog.

Spennende

En spennende kommune, med mange muligheter for fritid og ferieliv både på land og sjø!

Anbefalt fjernsyn - Hemnes rundt neste sving - ved Andreas Lunnan, sommer 2001:Anbefalte artikler:

Hemnes
Oksskolten
Samferdsel i Hemnes