Svolværgeita

Klikk for stort bildeSvolværgeita (ca. 300 moh) springer ut av fjellet Fløya (590 moh), som ligger like ved sentrum av Svolvær i Lofoten.

De første som besteg Svolværgeita var Ferdinand Schjelderup, Alf Bonnevie Bryn og Carl Wilhelm Rubenson, 1. august 1910. (Disse tre hadde kort tid i forveien gjort førstebestigningen av Stetind).
 

Anbefalt radio:


GLEDEN: Geir Rune Holm og sønnen Magnus i et uforglemmelig øyeblikk i livet - på toppen av Svolværgeita.  - Klikk for stort bildeGLEDEN: Geir Rune Holm og sønnen Magnus i et uforglemmelig øyeblikk i livet - på toppen av Svolværgeita. Foto: Espen Mortensen ( Espen Mortensen)
Niåring på toppen

Hundre år etter erobringen av Geita, som er en vanlig lokal kortversjon av navnet, hoppet en niåring fra horn til horn på den berømte fjellprofilen.
SPRANGET: Magnus (9) tar spranget fra horn til horn på Svolværgeita, mens pappa Geir Rune følger spent med.  - Klikk for stort bildeSPRANGET: Magnus (9) tar spranget fra horn til horn på Svolværgeita, mens pappa Geir Rune følger spent med. Foto: Espen Mortensen ( Espen Mortensen)
-Det var ingen i klassen som trodde at jeg skulle klare dette, sa 9 år gamle Magnus Holm til NRK Nordland etter den store klatrebragden i august 2010.

Klatrernes godbit

Svolværgeita ble tidlig en fjellklatrernes godbit, der profilen, med to spisser som kan minne om geithorn, stiger rett opp over Svolvær kapell og kirkegården. Og der spranget fra horn til horn er en øvelse som kroner opplevelsen av fjellets erobring.

300 bestigninger

Pappa til Magnus, Geir Rune Holm er en erfaren fjellklaterer, og han har på tidspunktet for 100-årsmarkeringen mer enn 300 bestigninger opp, og sprang. Mer enn noen, og i de fleste tilfellene i egenskap av guide for klatregrupper. Så det var neppe en helt uerfaren Magnus som fikk sin førstebestigning som niåring...

Yngstemann

-Det er neppe så mange niåringer som har vært der oppe, hvis noen, ifølge Geir Rune Holm, som sjøl var 18 år første gangen.
TUREN OPP: Magnus Holm på vei opp fjellveggen, med sikring foran og bak av flere proffklatrere.  - Klikk for stort bildeTUREN OPP: Magnus Holm på vei opp fjellveggen, med sikring foran og bak av flere proffklatrere. Foto: Espen Mortensen ( Espen Mortensen)
Siden har han gjort krevende klatringer både i inn- og utland. Så hva er da den sterkeste fjellopplevelsen av alle for ham?
Geir Rune svarer prompte: –Turen opp på Geita med Magnus! Det var en fantastisk opplevelse!

Nedtelling

Tidlig på sommer ble det bestemt at Magnus skulle få bli med pappa til topps.
Siden holdt gutten nedtelling for seg selv.
–Jeg var veldig spent da jeg gikk og la meg siste kvelden før selve dagen, sa Magnus.
Og så var han pittelitt redd da de startet klatringen.

-Litt redd

–Jeg var litt redd for høyden, men etter at jeg hadde hoppet ble alt topp.
–Hvordan var det å stå der på hornet, før du hoppet?
–Jeg sa til pappa at han ikke fikk lov til å telle. Og så brukte jeg kanskje tre minutter på å bestemme meg helt, men da sa jeg til meg selv at nå er du nødt til å gjøre det…

–Deilig!

JUBILEUM: 1. august 2010 er det hundre år siden Svolværgeita i Lofoten ble erobret for første gang.  - Klikk for stort bildeJUBILEUM: 1. august 2010 er det hundre år siden Svolværgeita i Lofoten ble erobret for første gang. Foto: Bjørn Stjern Nyset ( Bjørn Stjern Nyset)

–Hvordan var det etterpå, etter et stødig sprang?
–Det var deilig å kjenne at nå har du liksom gjort det, hoppet over fra det store hornet til det lille.

 

Anbefalte artikler:

Vågan
Svolvær
Svolvær - den livlige småbyen
Naturen i Vågan
Vågakallen
Nordlands høyeste fjell
De sju søstre
Oksskolten
Oksskolten
Vågakallen
Stetind
Torghatten
De sju søstre