Vågakallen

VÅGAKALLEN: Fjellmassivet Vågakallen, der toppen troner 942 m.o.h., sett fra Tjeldbergtind 26. oktober 2011 klokken 17:00.  - Klikk for stort bildeVÅGAKALLEN: Fjellmassivet Vågakallen, der toppen troner 942 m.o.h., sett fra Tjeldbergtind 26. oktober 2011 klokken 17:00. Foto: Billy Jacobsen / NRK ( Billy Jacobsen / NRK)

 

Vågakallen (942 m.o.h.) er et fjell lengst sør på Austvågøy i Lofoten, Nordland.

Fjellet ligger i Vågan kommune, like nordøst for Henningsvær og vest for Kabelvåg.Norges høyeste...

Vågakallen var en tid kanskje Norges mest kjente fjell, og var i lange tider til og med også - helt til inn på 1800-tallet, alminnelig ansett som Norges aller høyeste fjell, til tross for at landets egentlig høyeste fjell, Galdhøpiggen, strekker seg 2469 meter over havet. Ja, sjøl Oksskolten, Nordlands høyeste fjell (1916 m.o.h.) er dobbelt så høyt som Vågakallen.
Forklaringen på denne noe ufortjente berømmelsen er på den ene siden visuell: måten det ruver på lukt opp av Atlanteren. På den annen side: den overmåte betydningen som Lofotfisket hadde for land og folk gjennom hundreårene; og Vågakallen troner altså opp av nettopp lofothavet, som et landemerke langan lei for tilreisende fremmedfiskere, og andre reisende i ærende torsken - fra alle kanter.
 

Gubben

Navnet Vågakallen betyr Gammelgubben i Vågan, og det fins flere forskjellige fortolkninger av hvor i fjellet gubbens formasjon er. Det er ikke sikkert originalen fins blant de mest fantasifulle.
Én variant - slik du ser fjellet i denne artikkelens øverste bilde - er at høyeste punktet er toppen av gubbens hode, og så sitter han tilbakelent vendt mot Vestfjorden, med kneet der sola er.
 

Ikke for pyser

Det er mulig for alminnelig spreke turgåere, uten høydeskrekk, å nå toppen (anbefalt da guidet av fornuftige fjellvante kjentfolk) - alt etter hvilken rute som velges.
 

Første kjente bestigning

Den første kjente bestigningen av Vågakallen ble utført sommeren 1890 av Martin Ekroll og Angel Johannesen fra Skrova, ei øy i Vestfjorden øst for fjellet.
 

Sjalu gubbe i eventyret

Vågakallen har også sin plass i eventyrenes verden, i et trekantdrama med andre fjellskikkelser på nordlandskysten: En dag Vågakallen kom hjem fra kveitefangst "fikk han se at Hestmanden flørtet med hans hjertenskjær, Lekamøya. Rasende grep han sin bue for å gi rivalen en hilsen han skulle huske. Men i opphisselsen siktet han for høyt, så han traff bare hatten, som fikk en luftreise til Torget i Brønnøy, hvor den (Torghatten) og pilen ennu ligger."
Kilder:
NRK
Finn Fagerhaug: VÅGAKALLEN - der skall ikke findes et høyere Fjeld udi alt Norgis Rige (2001)Anbefalte artikler:

Vågan
Naturen i Vågan
Kabelvåg
Henningsvær
Gullvika
Nordlands høyeste fjell
De sju søstre
Oksskolten
Svolværgeita
Torghatten
Stetind