Nordlandshesten

NORDLANDHEST: Bonden Odd Nicolaysen i Vestvågøy på ryggen til Nordlandshesten Birk.  - Klikk for stort bildeNORDLANDHEST: Bonden Odd Nicolaysen i Vestvågøy på ryggen til Nordlandshesten Birk. Foto: Billy Jacobsen / NRK 2007 ( Billy Jacobsen / NRK 2007)

 

Nordlandshesten er en av tre nasjonale hesteraser i Norge. De to andre er dølahest og fjordhest.

Nordlandhesten har gjennom årene blitt kalt for lyngshest i Troms, og i Nordland for nordlandshest. Og i 1968 bestemte landbruksdepartementet at rasens offisielle benevnelse skal være nordlandshest/lyngshest.Truet

Nordlandshesten opplevde, i likhet med alle andre hesteraser, kraftig tilbakegang da landbruket ble mekanisert.
Arten har vært truet så å si gjennom hele 1900-tallet, og den var nære ved å bli utryddet på 1960-tallet.3000 dyr igjen

I 2005 ble det anslått å være cirka 3000 nordlandshester i Norge.
 

Anbefalt radio - Nordlandshest / lyngshest. Innslag fra Grøtsund i Troms, 1991:


Nordlandshesten er egentlig klassifisert som en stor ponni, og den har en mankehøyde som vanligvis varierer fra 126 cm til 137 cm.
 

Truet

Stipendiat Hanne Fjerdingby Olsen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB), skriver i en doktoravhandling i 2011 at nordlandshesten, sammen med ølehesten og fjordingen, er truet av utrydning. Og at situasjonen er verst for nordlandshesten.

100 fødte føll i 2010

-2010 var et katastrofeår for nordlandshest/lyngshesten med under 100 fødte føll. Tilveksten bør være på minst 200 føll pr år for å kunne balansere innavlsøkningen, mener Olsen.

Anbefalte artikler:

Lofothesten