Personer

 


Her fins artiklene som handler om enkeltpersoner i Nordland.

Født i Hemnes 16. mai 1946 er en norsk forfatter og oversetter. Stien er vokst opp i Rana, og har i mange år vært bosatt i Finnmark. Hun er først og fremst kjent som novellist. Novellene hennes er enkeltvis oversatt til en rekke språk.

«FJORDLANDSKAP» av Adelsteen Normann - olje på lerret.

Eilert Adelsteen Normann (1848 - 1918) er jekteskippersønnen fra Vågøya like nord for Bodø som i 1869 reiser til Düsseldorf i Tyskland og utdanner seg til kunstmaler.

 
Alma Sandøy

Alma Pauline Mekiasdatter Sandøy (f Holmen) vokste opp på Holmen på Træna og fotograferte befolkningen på Træna i perioden 1925-1960. 

Hun var selvlært i fotografering, filmfremkalling og kopiering av bilder med utstyr hennes bror hadde sendt henne fra Hawaii.

 

VÆREIER Anders Arntzen på Sørvågen levde fra 1803 til 1884. Han kom fra Helgeland og ble værende i Lofoten etter et beinbrudd under Lofotfisket.

Anders Arntzen (1803 - 1884) var væreier på Sørvågen, som ligger i Moskenes kommune i Lofoten.
Han er født på gården Storvik, som er en av Hellfjell-gårdene i Vefsn på Helgeland. Han er sønn av jekteskipper Arnt Mathias Andersen og Maren Hass Danielsdatter. 

Helt fra de første blinkene fra fyret på Myken i 1918 viste vei for de sjøfarende, var Anders Eliassen på plass på Jutøya og sørget for at alt gikk som det skulle.

Andreas Haukland (1873-1933) har blitt kalt proletarforfatteren fra Mosjøen, Vefsn i Nordland.
Men det lå ingen opplagt lysende framtid for fattiggutten som ble født i et naustloft under Øyfjellet i Mosjøen. For Andreas Haukland var “lausunge”, sønn av ei sydame og en svenske han aldri møtte.

Det tør være få nordlendinger som har skildret fiskernes hverdag på en mer realistisk måte enn forfatteren Andreas Markusson (1893-1952).

Anette Sagen (født 10. 01.1985) er en tidligere skihopper fra Mosjøen, Vefsn kommune i Nordland. 

Anna Boreng fra Stockholm fikk sin betydning for Lofoten i billedkunsten. Fotografi fra cirka 1910.

Billedkunstner Anna Boberg (1864-1935), svensk av fødsel, må regnes som en av foregangskvinnene for det kunstnermiljøet som etter hvert skulle komme til å utvikle seg i Svolvær.

ANNA PÅ VINJE: Anna Olsdatter. Fotografi fra boka «Folket på Vinje».
 

Anna Serine Kristine Olsdatter (1827 – 1917) levde livet sitt i ei lita bygd i Øksnes kommune, Vesterålen i Nordland.