Personer

Herbjørg Wassmo. Foto: Scanpix ( Scanpix) - Klikk for stort bildeHerbjørg Wassmo. Foto: Scanpix ( Scanpix)

 


Her fins artiklene som handler om enkeltpersoner i Nordland.


Sist endret 14.07.2016
Åpningen av Adde Zetterquist kunstgalleri, Saltdal, Kajsa Zetterquist taler

Kajsa Zetterquist er en norsk-svensk billedkunstner, født i Sverige 18.11.1936

I 1967 bosatte hun seg på norsk side i Graddis, Saltdal kommune i Nordland, sammen med kunstneren Per Adde.

Laila Anita Stien

Født i Hemnes 16. mai 1946 er en norsk forfatter og oversetter. Stien er vokst opp i Rana, og har i mange år vært bosatt i Finnmark. Hun er først og fremst kjent som novellist. Novellene hennes er enkeltvis oversatt til en rekke språk

Sigrid og mamma ved pianoet

Hun var født i Oslo i 1915, og etter hvert flyttet famlien til Bodø. Bodø ble hjembyen hun alltid kom tilbake til

Tethys Redningsapparat

En gruppe historieinteresserte i Bodø skrev i 2014 en søknad til Bodø kommune om at de ønsket at bodøgutten Breder Carlsen skulle få en gate oppkalt etter seg. Først måtte navnekomiteen samle inn informasjon og deretter forklare hvorfor Breder Carlsen var verdt sin egen gate. Denne informasjonen er nå avlevert til Arkiv i Nordland.

 

Arne Jørgensen 1940 200pix

Hver 17. mai går hundrevis av Nordlands barn, ungdom og voksne bak faner malt av en av Nordlands talentfulle malere – Arne Jørgensen. I dag er det få som husker ham, men i sin samtid var han en samlende person for kunstmiljøet i Bodø.

 Visedikteren, artisten og kulturbæreren Joakim Jan Arild (Jack) Berntsen (14.oktober 1940 – 5. oktober 2010) er født i Kjøpsvik i Tysfjord. Han vokste opp i Hamarøy.

Den unge juristen Rasmus Martinus Blackstad Schjølberg (1860-1943) satte kursen mot Bodø i 1884. Der startet han straks en blomstrende sakførerforretning, ved siden av at han også virket både som forsvarer ved lagmannsretten og aktor i byretten. 

Den 8. september i 1935 skulle bli en merkedag i Vevelstad - og ikke minst for fisker Peder Chr. Olsen fra Høyholm.

Odd Helmersen (født 28. desember 1922 - død 9. november 2012) var kunstmaler, født i Svolvær, der han også levde det meste av sitt liv.
Han hadde sin første separatutstilling i hjembyen Svolvær etter andre verdenskrig, uten da noen form for utdannelse i faget. Odd Helmersen var den gangen murer av yrke.
 

Guri Nilsdatter på Røst ble i 1635 henrettet for å ha hatt samleie med sitt søskenbarn.

Fant du det du lette etter?