Anette Sagen

Anette Sagen (født 10. 01.1985) er en tidligere skihopper fra Mosjøen, Vefsn kommune i Nordland. 

KAMPSAK: Solid i bakken, men har også markert seg som debattant i kampen for kvinnehopping.  - Klikk for stort bildeKAMPSAK: Solid i bakken, men har også markert seg som debattant i kampen for kvinnehopping. Foto: NRK ( NRK)

Den første klubben var Remma IL i Mosjøen, der hun deltok fra tidlige barneår i lokale hopprenn.
Siden har hun vunnet det meste som har vært mulig for henne å vinne som skihopper.

Kamp for kvinnehopping

Hun har samtidig kjempet for likestilling i skihopping mellom kvinner og menn, og det er liten tvil om at hun i kraft av både sportslige prestasjoner og gode argumentasjoner i debatter, har avlevert tunge bidrag i retning full anerkjennelse for jentene.
Det er ikke sikkert skihopp for kvinner hadde kommet på OL-programmet i 2014, hvis det ikke var for innsatsen til Sagen.
 

Historisk svev

Og det sier mye om Anette Sagens posisjon, da folket massivt stemte henne frem til å bli den skihopperen som skulle få det første svevet da den nye Holmenkollbakken i Oslo skulle innvies 4.mars 2010.
Det historiske hoppet skjedde i lett vind, foran en spent nasjon direkte på Dagsrevyen.
-Jeg syns det var kjempestort. Mange folk jublet, og det var en stor ære, sa Anette Sagen til NRK nede på sletta straks etter hoppet:
 

Mesterskap i fleng

I 2004 hoppet Anette Sagen 174,5 meter i Vikersund, og hun har vunnet verdenscupen, kalt kontinentalcupen, fem sesonger på rad fra og med sesongen 04/05.
Anette Sagen.  - Klikk for stort bildeØYEBLIKKET: Her har hun hele nasjonens øyne på seg, i sin siste konsentrasjon - sekunder foran det historiske øyeblikket; det første ofisielle hoppet i nye Holmenkollen, direkte på NRK Dagsrevyen 4. mars 2010. Foto: NRK ( NRK)
Pr. sesongslutt 2010 har hun 5 NM-seire i stor bakke, 4 NM i normalbakke. Hun har også vunnet NM i K-65 i Vikersund (2009), samt flere NM på plast.

VM-bronse

Anette Sagen tok bronse i det første verdensmesterskapet i skihopping for kvinner, som ble arrangert i Liberec i 2009..

Første v-cupseier

6. januar 2013 vant Anette Sagen, da 27 år gammel, tidenes første norske verdenscupseier for kvinner. Det skjedde i Schonach i Tyskland.

Prisvinner

Hun mottok YS' (Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund) likestillingspris for 2010.
I 2010 ble hun dessuten nominert til Nordland fylkes kulturpris, og til NRK Nordlands kåring av "Årets Nordlending".

Anbefalt fjernsyn - Anette Sagens vinnerhopp i tyske Schonach i januar 2013:

Anbefalte artikler:

Vefsn
Mosjøen